ΥΝΤΕΛ: Τι μπορεί να έχει συμβεί στη Λέρο και πώς μπορεί να έχει κλαπεί στρατιωτικό υλικό

ΥΝΤΕΛ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες για την απώλεια στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ). 

Το συμβάν το οποίο ανακοινώθηκε χωρίς πολλές λεπτομέρειες χθες τα μεσάνυχτα από το ΓΕΝ και κυρίως χωρίς στη συνέχεια να έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση λόγω της «ευαισθησίας» του θέματος, έχει φουντώσει τα σενάρια για το τι ακριβώς έχει συμβεί ταυτόχρονα με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και για το τι ακριβώς έχει χαθεί.

Παράλληλα με το κλιμάκιο τις Αντιτρομοκρατικής, στο νησί έφτασε και ειδικό κλιμάκιο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια τις ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες των Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων και τις ΔΑΕΒ. Όλα όσα έχουν ακουστεί πάντως από σήμερα νωρίς το πρωί όπως ότι έχουν κλαπεί αντιαρματικά, χειροβομβίδες, νάρκες κατά προσωπικού κ.α. όπως επίσης ότι υπάρχει περίπτωση λάθους στην καταμέτρηση παραμένουν χωρίς καμία επιβεβαίωση αλλά και διάψευση.

Ποια είναι η λειτουργία και η αποστολή της ΥΝΤΕΛ

Η αποστολή της ΥΝΤΕΛ είναι να παρέχει στα Πολεμικά Πλοία λιμενικές ευκολίες, τεχνική υποστήριξη και εφοδιασμό σε υλικά με σκοπό τη συμβολή στην υποστήριξη της Διοικητικής Μέριμνας (Δ.Μ.) των Μονάδων του Π.Ν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΥΝΤΕΛ λειτουργεί σαν «Κέντρο Υγείας» για τα πολεμικά πλοία που περιπολούν στο Αιγαίο. Στη συγκεκριμένη βάση καταφτάνουν κυρίως μικρά πολεμικά πλοία για να εφοδιαστούν και να εξυπηρετηθούν από πρώτες βοήθειες μέχρι και για προχωρήσουν ακόμα και σε επισκευή.

Στις αποθήκες υπάρχουν από ανταλλακτικά, λάδια, πετρέλαιο και φυσικά ακόμα και στρατιωτικός οπλισμός ο οποίος υπάρχει ώστε να χρησιμοποιηθεί αν χρειαστεί σε στρατιωτική ομάδα που μπορεί να μεταφερθεί με κάποιο πλοίο. Δεν είναι μάλιστα ασυνήθιστο όπως μας μετέφεραν κάποιες αποθήκες ειδικά στρατιωτικού οπλισμού να παραχωρηθούν και στον Στρατό Ξηράς προκειμένου να τον εξυπηρετήσει.

Η φύλαξη και τα σενάρια

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τα μέτρα φύλαξης είναι ιδιαίτερα αυξημένα με τη χρήση καμερών, συναγερμών αλλά και με διπλές πόρτες. Μάλιστα, όσο πιο ακριβά ή επικίνδυνα είναι αυτά που φυλάσσονται τόσο πιο αυξημένα είναι τα μέτρα ασφάλειας. Θεωρείται λοιπόν ιδιαίτερα δύσκολη η παραβίαση λόγω των μέτρων φύλαξης χωρίς να γίνει κάποιος αντιληπτός.

Τι μπορεί να έχει συμβεί λοιπόν; Η εμπειρία δείχνει ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι κλοπές συμβαίνουν από ανθρώπους μέσα από το χώρο της Μονάδας με κίνητρα που μπορούν να φτάσουν μέχρι την συναλλαγή του με εξωτερικούς παράγοντες.

Αυτό λοιπόν που επισημαίνουν πηγές στο Armynow.net είναι και με δεδομένο ότι όπως λέγεται δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης υπάρχουν δύο πιθανότητες:

Η πρώτη είναι, η κλοπή να έχει γίνει από ένα ή δύο άτομα τα οποία όμως γνώριζαν πολύ καλά αν υπήρχε τυχόν κενό στην φύλαξη και το εκμεταλλεύτηκαν.

Η δεύτερη είναι, να υπήρχε ολόκληρη ομάδα η οποία θα έδρασε συνδυαστικά και συλλογικά ώστε να πετύχουν την κλοπή και μάλιστα χωρίς φόβο να τους εντοπίσουν γρήγορα.

Οι έρευνες πάντως δε θα συνεχιστούν απλώς αλλά θα φτάσουν σε πολλά επίπεδα και σε μεγάλο βάθος.

ΥΝΤΕΛ – Ιστορικό

  • 1912-47: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ Ν. ΛΕΡΟ ΚΑΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
  • ΙΑΝ 1953: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ Π.Ν.ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ (ΕΠΟΠΤΕΙΑ Λ.Σ.)
  • 1957: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΛΕΡΟΥ (ΝΕΛ) (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑΥΠΟ ΝΔΑ/ΓΕΝ) ΚΑΙ ΥΝΤΕΛ (ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟ ΝΣ/ΔΔΜΝ)
  • 1955-60: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑΡΚΑΠΟΘΗΚΩΝ
  • ΑΥΓ 1979: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ (ΝΕΛ)
  • ΑΥΓ 1983: ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΝΤΕΛ ΑΠΟ ΤΟ Π.Ν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ