Υπερωρίες στρατιωτικών: Πότε εκδικάζονται! Πόσα διεκδικούν!

Υπερωρίες στρατιωτικών, νυχτερινή απασχόληση και αμοιβή για εργασία πέραν του 5νθήμερου, διεκδικούν οι στρατιωτικοί με αγωγές. Πότε εκδικάζονται, πόσα διεκδικούν


 

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Πέρασαν σχεδόν έξι χρόνια από τότε που στρατιωτικοί είχαν κινηθεί νομικά και με ομαδικές αγωγές διεκδικούν  υπερωρίες ,νυχτερινά και αποζημιώσεις για εργασία πέρα από το πενθήμερο. Οι αγωγές που έχουν κατατεθεί αφορούν στη πενταετία 2006-2011.

Οι στρατιωτικοί που είχαν προσφύγει, περιμένουν με αγωνία την έκβαση της υπόθεσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δικηγόρος Βασίλειος Κοντός, ο οποίος έχει αναλάβει τέτοιες υποθέσεις, στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανατίθεται η εκτέλεση εβδομαδιαίων, εικοσιτετράωρων ή μικρότερης διάρκειας υπηρεσιών, πέραν του προβλεπομένου νομίμου ωραρίου εργασίας.

Επίσης, το παραπάνω προσωπικό, με βάση το πρόγραμμα ωρών και εκπαιδεύσεως και τις εκάστοτε διαταγές, συμμετέχει σε διάφορες ασκήσεις (νυκτερινές, βολές κλπ.), πέραν του προβλεπομένου νομίμου ωραρίου εργασίας.

Οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν τη μοναδική κατηγορία εργαζομένων (τόσο στον Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα) που δεν αμείβονται για την υπερωριακή τους απασχόληση, χωρίς τούτο να προβλέπεται από τις υφιστάμενες διατάξεις.

Άλλωστε, κανένα, από τα χορηγούμενα, με τις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 3205/2003, επιδόματα δεν χαρακτηρίζεται, ούτε αιτιολογείται ως αποζημίωση υπερωριακής ή νυκτερινής εργασίας, ή ως αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου.

Τι ποσά διεκδικούν

Λαμβανομένων υπόψη των υπηρεσιών, που ορίζονται να εκτελέσουν και των εκπαιδεύσεων, στις οποίες ορίζονται να συμμετάσχουν οι στρατιωτικοί, σε μονάδες βασικής και επιχειρησιακής εκπαίδευσης, μπορεί να διεκδικηθεί ετησίως, με βάση τα καταβαλλόμενα στην Ελληνική Αστυνομία, έως το ποσό των 3.000 ευρώ περίπου για το βαθμό του Στρατιώτη και έως το ποσό των 7.000 ευρώ για το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.

Τα ανωτέρω ποσά, με βάση την υπερωριακή αποζημίωση που χορηγούνταν στο Δημόσιο γενικά, την περίοδο που κατατέθηκαν οι αγωγές ανέρχονται σε 7.000 ευρώ και 13.000 ευρώ περίπου, αντίστοιχα.

Το 2017 φαίνεται ότι θα φθάσει τελικά η πολυπόθητη ημερομηνία εκδίκασης. Όπως δήλωσε στο ArmyNow.net, ο κ. Κοντός, οι πρώτες δίκες από τις αγωγές που έχει καταθέσει εκ μέρους στρατιωτικών έχουν λάβει ημερομηνία για τον Οκτώβριο του 2017.

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ