ΥΠΕΞ σε Γερμανό υπουργό: Μην δίνεις μαθήματα ιστορίας στα Βαλκάνια

Σκληρή απάντηση στον Γερμανό υφυπουργό που αποκάλεσε τα Σκόπια “Μακεδονία” δίνει το ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του

 
Το “αυτί” του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Michael Roth τραβάει με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, ο οποίος αποκάλεσε τα Σκόπια “Μακεδονία” κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης.
Θα καλούσαμε τον Γερμανό Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Michael Roth να είναι πιο προσεκτικός όταν επισκέπτεται χώρες των Βαλκανίων, να αποφεύγει να προσπαθεί να παραδίδει μαθήματα ιστορίας και να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στις ευαισθησίες των ευρωπαίων εταίρων του, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Στο ίδιος μήκος κύμματος κινήθηκε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος:
«Το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί αντικείμενο πολυετών διεθνών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., ακριβώς γιατί είναι ένα σοβαρό θέμα και όχι μια “παράλογη” ιδιοτροπία.
Αφορά στις σχέσεις καλής γειτονίας και, τελικά, στην σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια.
Για αυτό δεν επιτρέπονται επιπόλαιες δηλώσεις που φαίνονται να αγνοούν την βαρύτητα και το βάθος ενός πραγματικά σημαντικού ζητήματος,
να υποτιμούν το κρίσιμο παρόν και να αμφισβητούν το γνωστό σε όλους ιστορικό παρελθόν».
Οι δηλώσεις Ροθ

Ο Γερμανός ΥΦΥΠΕΞ, Michael Roth, που πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στα Σκόπια, συναντήθηκε σήμερα με τον ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων και απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Γερμανός ΥΦΥΠΕΞ σημείωσε ότι εφόσον υπάρξουν αποτελέσματα από την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στην πΓΔΜ, καθώς και στον τομέα των σχέσεων καλής γειτονίας, τότε η Γερμανία θα είναι υποχρεωμένη, από την μεριά της, να παράσχει τη σχετική υποστήριξη.
«Η νέα κυβέρνηση (σ.σ. της πΓΔΜ) εισήγαγε μια σειρά από μέτρα, που πρέπει να αποκαταστήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης, μεταξύ άλλων με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Νομίζω ότι κάτι τέτοιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ήταν απαραίτητο εδώ και καιρό. Είμαι βέβαιος ότι η “μακεδονική” κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για τη μείωση των εντάσεων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Από τη στιγμή που προσφέρει ευκαιρία για διάλογο, αναμένω και εγώ, από την άλλη πλευρά, ότι οι εταίροι αυτοί θα αδράξουν την ευκαιρία αυτή.
Κανείς εκτός “Μακεδονίας” και εκτός Ελλάδας δεν καταλαβαίνει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους, η οποία είναι εντελώς παράλογη.
Νομίζω ότι θα πρέπει να αφήσουμε την ιστορία να παραμείνει ιστορία και να προχωρήσουμε προς ένα κοινό μέλλον.
Η Γερμανία είναι έτοιμη, εφόσον της ζητηθεί, να παράσχει υποστήριξη προς την κατεύθυνση αυτή.
Αλλά, πραγματικά, εκτιμώ τα μηνύματα που αποστέλλονται από εδώ. Στη συνέχεια, είμαστε υποχρεωμένοι και εμείς να υποστηρίξουμε τη “Μακεδονία”.
Όταν λέω εμείς, δεν εννοώ μόνο τη Γερμανία, αλλά και ολόκληρη την ΕΕ. Για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις απαιτείται συναίνεση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ