Υποβρύχια, ελληνοτουρκικά και Αν. Μεσόγειος στο επίκεντρο της επίσκεψης Δένδια στο Βερολίνο

ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΤΑΙΝΜΑΙΕΡ

Ικανοποίηση επικρατεί για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Βερολίνο, καθώς όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, ολοένα και περισσότεροι συμμερίζονται τη θέση ότι η Τουρκία αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την Ευρώπη.

Καταρχήν, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, o κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τα ανώτατα κλιμάκια της πολιτειακής ηγεσίας, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μπορεί να μην είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης, είναι όμως κατά το γερμανικό Σύνταγμα ο δεύτερος πολιτειακός παράγων και συνεχίζει να έχει ιδιαίτερο βάρος και επιρροή εντός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και ευρύτερα στο γερμανικό πολιτικό στερέωμα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές σχεδόν με το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Αριστερά), στο πλαίσιο συνάντησης με την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής διευρύνοντας έτσι τους συνομιλητές της χώρας μας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Συγκρατείται ιδιαίτερα ότι μετά τη συνάντηση με τον υπεύθυνο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής των Πρασίνων Μάνουελ Σαραζίν, η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Κλαούντια Ροθ, η οποία δεν μπόρεσε να συναντηθεί με τον υπουργό στο Κοινοβούλιο για λόγους πρωτοκόλλου, ζήτησε και τον είδε στη συνέχεια εκτός Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται σχετικά, ότι οι Πράσινοι τάσσονται κατηγορηματικά κατά της εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, κάτι που υπογράμμισε κατηγορηματικά η κ. Ροθ. Συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκούντερ Κρίχμπαουμ, ο οποίος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την επιθυμία να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η συνάντηση με τον ομόλογο του κ. Δένδια, τον Χάικο Μάας, δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω επαφής του τελευταίου με κρούσμα κορονοϊού, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Επισημαίνεται, όμως, ότι η γερμανική πλευρά αρχικά προσπάθησε να αναβάλει τη συνάντηση για λίγες ώρες και μόνο όταν επιβεβαιώθηκε αργότερα, μέσα στην ημέρα, ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έπρεπε να μπει σε καραντίνα, ακυρώθηκε τελικά η συνάντηση.

Όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και ιδιαίτερα το υποβρύχιο Τ-214, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφή την αρνητική θέση της ελληνικής πλευράς στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Η ανταπόκριση ήταν σε θετική κατεύθυνση, καθώς ακόμα και οι πιο διστακτικοί στο παρελθόν συνομιλητές έδειξαν κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ένας σημαντικός συνομιλητής επεσήμανε μάλιστα ότι το οικονομικό ζήτημα δεν είναι το σημαντικότερο. ‘Αλλοι, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άσκησαν δριμεία κριτική στον Ερντογάν, δίνοντας βάρος, όχι μόνο στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας διεθνώς, αλλά και στις εσωτερικές εξελίξεις με αιχμή του δόρατος την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εξάγει όπλα σε ένα τέτοιο καθεστώς.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρουσίασε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως απλά μια ελληνο-τουρκική διαφορά για την οποία ζητάμε τη στήριξη της Γερμανίας. Αντιθέτως, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί μια άμεση απειλή για το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών, καθώς η Τουρκία αποσταθεροποιεί τις χώρες της περιοχής και προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της δύο μεταναστευτικές οδούς (Τουρκία και Λιβύη). Ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει την Ευρώπη. Επίσης, στηρίζει ανοιχτά ακραίες ισλαμικές οργανώσεις και προωθεί τον θρησκευτικό φανατισμό και διχασμό.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι ο διάλογος μεταξύ των Ευρωπαίων για το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά και οι διμερείς σχέσεις Ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία, θα πρέπει να τεθεί σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ