Υποστράτηγος Χούπης Δημήτριος: Αυτό είναι το όραμα του νέου Δκτή της ΣΣΕ – Συνέντευξη στο Armynow.net

ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΟΥΠΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΣΕ

Το Armynow.net ξεκινάει σήμερα ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το οποίο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Η εκκίνηση γίνεται με την συνέντευξη του νέου Διοικητή της ΣΣΕ Υποστράτηγου Χούπη Δημήτριου στην οποία παρουσιάζει το όραμά του για τη Σχολή.
 
 
 
Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλάρης
 
Για όλους όσους έχουν περάσει από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το όνομα του σημερινού Διοικητή Υποστράτηγου Χούπη Δημήτριου είναι κάτι παραπάνω από γνωστό. Ως Αρχηγός της Σχολής όταν ήταν Εύελπις έχει αφήσει βαθιά το στίγμα του και αποτελεί ακόμα σήμερα πρότυπο για κάθε νέο Εύελπι που φτάνει στη ΣΣΕ.
Τον χαρακτηρίζει όμως και ένα άλλο γεγονός ότι ανήκει στη πρώτη γενιά των Ευέλπιδων που εισήλθαν στη ΣΣΕ με το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων, κάτι που άλλαξε ριζικά τη στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό τονίζει ο ίδιος σε συνέντευξη που δίνει στο Armynow.net, καθώς το θεωρεί μεγάλη κατάκτηση και παρακαταθήκη και θυμάται πως βρέθηκε στα 18 του χρόνια από τις Σέρρες στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων για να ακολουθήσει την μέχρι σήμερα στρατιωτική του διαδρομή.
Ο Υποστράτηγος Χούπης Δημήτριος την περασμένη Παρασκευή παρέλαβε τη Διοίκηση της ΣΣΕ από τον Αντιστράτηγο Λαλούση Χαράλαμπο , με πραγματικά μεγάλη συγκίνηση αλλά και μεγάλη μετριοφροσύνη για τη νέα αποστολή που του δόθηκε γνωρίζοντας την κρισιμότητα της θέσης του.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΣΕ
Πηγή Φώτο: Νικήτας Σπίνος

Το Armynow.net τον συνάντησε στο γραφείο του στην ΣΣΕ και συνομίλησε μαζί του για τα νέα του καθήκοντα αλλά και το όραμά του, που καλείται να εφαρμόσει το επόμενο διάστημα στην παλαιότερη Σχολή τη χώρας με 191 χρόνια λειτουργίας. Ταυτόχρονα, εξασφάλισε και παρουσιάζει την Ημερήσια Διαταγή του παραλαμβάνοντος Διοικητή της Σχολής που διαβάστηκε στους Ευέλπιδες στο οποίο περιγράφει το όραμα του.
Ξεκινώντας να μιλάει, ο Υποστράτηγος Δημ. Χούπης, συνειδητά θα αναφερθεί στα 191 χρόνια της ΣΣΕ στην οποία «έχουν αποφοιτήσει 25.000 αξιωματικοί, από τους οποίους 776 έχουν σκοτωθεί, 67 με την ιδιότητα του Εύελπι ενώ είναι χιλιάδες ανάπηροι πολέμου. Και αυτό είναι μια παρακαταθήκη για όλους εμάς και δίνει το στίγμα για το τι πρέπει να κάνουμε. Το ποιών του στρατεύματος εξαρτάται από αυτό το Αξιωματικού. Και η πιο δύσκολη αποστολή στην ειρήνη είναι να εξασφαλίσεις στον Αξιωματικό τα εφόδια ώστε να υπάρξει εκείνο το ποιοτικό στοιχείο ώστε τη μια φορά που θα χρειαστεί να δοκιμαστεί, να επιβραβευτεί από την κοινωνία. Αυτή η αποδοχή που υπάρχει σήμερα έχει κερδηθεί με αγώνα πόνο και αίμα».
Η συζήτηση δε θα μπορούσε να μην αφορά την νέα γενιά των Ευέλπιδων και πως αντιμετωπίζουν τη φοίτησή τους στη ΣΣΕ μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον. «Υπάρχει ένας ιεραποστολικός χαρακτήρας» θα πει χαρακτηριστικά ο Υποστράτηγος και το υποστηρίζει: «Ουσιαστικά ένας νέος λέει ότι στα τέσσερα Ακαδημαϊκά χρόνια που θα μπορούσα να ήμουν φοιτητής σε ένα άλλο περιβάλλον, κάνω μια επιλογή ζωής. Ουσιαστικά είναι στάση ζωής: η παραμονή μέσα στη σχολή, τα βιώματα, οι παραστάσεις, όλη η ιστορική αυτή κληρονομιά σου δίνουν βιωματικά κάποια μηνύματα και αποτυπώματα που σε ακολουθούν όλη σου τη ζωή».
Γι΄αυτό αναφέρεται στη συνέχεια στην κριτική για σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση τονίζοντας: «Δεν μπορεί να προσαρμοστεί η σχολή και γενικά ο χαρακτήρας του Αξιωματικού στα θέλω κάποιων. Η στρατιωτική εκπαίδευση είναι έτσι προκειμένου να έχουν αυτοπεποίθηση όταν θα βγουν Ανθυπολοχαγοί».
Με αυτή τη λογική θα μας εξηγήσει ότι στο 1ο έτος οι Ευέλπιδες πρέπει να γίνουν μαχητές, στο 2ο ομαδάρχες, στο 3ο διμοιρίτες και στο 4ο και βασικότερο είναι να γίνουν και εκπαιδευτές.
«Η παρακαταθήκη για μένα που διοικώ είναι να εκπαιδεύω παράλληλα και αυτός που εκπαιδεύεις να του δίνεις την ευκαιρία να διοικεί. Είναι συγκεραστικά θέματα το ένα με το άλλο: Ο εκπαιδεύον πρέπει να διοικεί και ο διοικών πρέπει να του δίνει την ευκαιρία. Αυτά πάνε μαζί και το έχουμε ως στάση ζωής εδώ».
«Πιστεύω ότι πρωτίστως πρέπει να γίνουν καλοί στρατιώτες και μετά όλο το άλλο σκέλος το ενισχυτικό της στρατιωτικής επιστήμης, το Ακαδημαϊκό. Ο προσανατολισμός και τα μεταπτυχιακά έρχονται ενισχυτικά γιατί η πρώτη σου αποστολή την οποία περιμένουν όλοι είναι να χρησιμοποιήσεις την επαγγελματική σου κατάρτιση όταν υπάρξει κίνδυνος. Αυτό θα σου ζητήσει η κοινωνία», σημειώνει.
Αναφερόμενος στο υψηλό επίπεδο των νέων παιδιών που φτάνουν στη ΣΣΕ και η ερώτηση είναι εύλογη για το πώς αξιοποιείται αυτή.
«Η σχολή μέσα από Ακαδημαϊκό πρόγραμμα αξιοποιεί τα προσόντα των νέων παιδιών. Δεν είναι τυχαίοι οι τέσσερις τομείς γιατί θέλουμε οι Αξιωματικοί να έχουν μια ολοκληρωμένη διάσταση. Ο πρώτος τομέας Φιλοσοφικών και ανθρωπιστικών σπουδών (ρητορική ικανότητα, επικοινωνιακό), ο τομέας μαθηματικών, τομέας φυσικών επιστημών που δουλεύουν σε αντικείμενα ώστε να έχουν γνώσεις να χειριστούν σύγχρονα όπλα, τέταρτος τομέας είναι η φυσική αγωγής και με προχωρημένα αντικείμενα ώστε να γίνει μαχητής. Υπάρχουν πλέον πολλά εργαστήρια (π.χ. εργομετρίας) στα οποία έχουν δυνατότητα να δουν τα όρια τους.
«Η Ακαδημαϊκή, κοινωνική, πολιτιστική, φυσική κατάρτιση δίνουν έναν ολοκληρωμένο Αξιωματικό με πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα. Αυτό έχει πολύ μεγαλύτερο ειδικό βάρος και είναι πολύ σοβαρό για εμάς να το διατηρήσουμε και να το μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο» σημείωσε.
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΣΕ
Πηγή Φώτο: Νικήτας Σπίνος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΓΗ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟΣ ΔΚΤΗ ΣΣΕ ΤΗΣ 29ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Αξιωματικοί, Ευέλπιδες, Υπαξιωματικοί, Οπλίτες, Καθηγητές και Πολιτικό Προσωπικό της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Διοικητού της Σχολής. Το γεγονός αυτό περιποεί εξαιρετική τιμή στο πρόσωπό μου και με καθιστά υπερήφανο, καθώς στη Διοίκηση της Σχολής στα 191 χρόνια ιστορίας της, έχουν διακριθεί εξέχουσες ηγετικές προσωπικότητες και άριστοι Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και της Πατρίδας.
Πρώτιστο καθήκον μου , να υποκλιθώ και να απονείμω τον προσήκοντα φόρο τιμής στην ένδοξη και επί 4 φορές παρασημοφορεμένη Πολεμική Σημαία της Σχολής και να αποτίσω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ένδοξους νεκρούς Ευέλπιδες, Αξιωματικούς και Οπλίτες που έπεσαν ηρωικά υπέρ Πατρίδος για την ελευθερία και ανεξαρτησία του Έθνους καθώς και σε όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ή τη σωματική τους ακεραιότητα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην ειρηνική περίοδο.
Δηλώνω ότι θα αφιερώσω με ευλάβεια όλη μου την ενέργεια, τη δύναμη και τον χρόνο προκειμένου να συμβάλλω έτι περαιτέρω για την βελτίωση της ιδέας του Εύελπι, συνεχίζοντας το έργο, τη στοχοθεσία και το ισχυρό αποτύπωμα που έθεσε κατά την διετή διοίκηση της Σχολής ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.
Θεωρώ ως πρώτιστη προτεραιότητα την περαιτέρω καλλιέργεια της στρατιωτικής και της ακαδημαϊκής ποιοτικής εκπαίδευσης των Ευελπίδων, προκειμένου να καταστούν άριστοι μαχητές και ηγήτορες μικρών κλιμακίων του Στρατού Ξηράς, καθότι η ποιότητα όλου του Στρατεύματος εξαρτάται εν πολλοίς από το ποιόν των Αξιωματικών που ηγούνται του Στρατεύματος.
Να ενθυμείστε πάντοτε ότι το κυριότερο στοιχείο του Ευέλπιδος και η πολυτιμότερη ιδιότητα είναι ο χαρακτήρας. Η προς το καθήκον αφοσίωση, η σταθερότητα, η ανιδιοτέλεια, το θάρρος, η ανάληψη ευθυνών, η ευψυχία και η αποφασιστικότητα, αποτελούν τα εκλεκτότερα κοσμήματα του χαρακτήρα του Εύελπι.
Να μην λησμονείται ποτέ ότι η πειθαρχία και προσήλωση στη φιλοπατρία ως ύψιστο καθήκον για όλους εμάς που φοιτήσαμε, φοιτούμε ή θα φοιτήσουμε στη Σχολή αυτή εκδηλώνεται με την ανενδοίαστη προθυμία προς την υπέρτατη των θυσιών, την θυσία της ζωής μας.
Απαιτώ όπως άπαντες οι διατάσσοντες σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας να γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν και να το εκφράζουν σαφώς, σύντομα και κατηγορηματικά, καθότι για όλους μας Αξιωματικούς και Ευέλπιδες ισχύει η ρήση « Οία η διαταγή τοιαύτη και η εκτέλεση».
Παραμείνετε πιστοί στις ιδέες και στα ιδεώδη που όλοι αγαπήσαμε και διαφυλάττουμε, αυτά της αξίας της αξιοπρέπειας και της τιμής, τα οποία είναι όλα άυλα και δίνουν ένα ιδιαίτερο νόημα στη ζωή του Αξιωματικού.
Να μην ξεχνάτε ποτέ ότι η ιστορία του ελληνικού έθνους , η υπόσταση, οι ελπίδες και οι αγώνες του, ταυτίζονται με την ύπαρξη της Σχολής μας. Είστε οι Ευέλπιδες, να το θυμάστε πάντοτε και να το αποδεικνύετε. Άλλωστε μια φορά Εύελπις για πάντα Εύελπις.
Οδοδείκτης όλων των ενεργειών μας, θα αποτελεί το όραμα του Αρχηγού ΓΕΣ, για συνέχιση της ιστορικής διαδρομής της Σχολής με υψηλό ηθικό, ανθρωποκεντρική και αξιοκρατική διοίκηση και εκπαίδευση, αλλά πρωτίστως με πίστη στη θεσμικότητα και τις παραδόσεις τις Σχολής μας. Να θεωρείτε ότι το πάθος, η αυταπάρνηση, η αξιοποίηση της ευφυΐας όλων σας και η σκληρή και μεθοδική παράλληλα εκπαίδευση θα σας καταστήσει άριστους μαχητές και ηγήτορες μικρών κλιμακίων και θα αποτελέσει το ισχυρό, ευέλικτο και ποιοτικό πλεονέκτημα της ηγεσίας μας προκειμένου να διαμορφωθεί ο Στρατός Ξηράς του μέλλοντος του οποίου θα ηγείσθε.
Μην λιποτακτείτε από τα όνειρα σας, ως νέοι άνθρωποι θα πρέπει τα όνειρα σας να σας τρομάζουν. Να ενθυμείσθε πάντοτε την ρήση του Οδυσσέα Ελύτη και να κάνετε πάντοτε άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά της καθημερινότητας με λεβεντιά, φιλότιμο και αρχοντιά και με όπλα στη φαρέτρα σας τη πίστη και την υπέρμετρη αγάπη για την Πατρίδα.
Διατηρείστε το ενιαίο πνεύμα τάξεως, επιβληθείτε και διοικήστε δια του παραδείγματος, ενδυναμώστε τους συναδελφικούς και συμμαθητικούς δεσμούς , αποκλείστε το κλίμα αντιπαλότητας, καχυποψίας και αναπτύξτε την ενσυνείδητη πειθαρχία σε μέγιστο βαθμό. Η δημιουργία κλίματος αμοιβαίου σεβασμού σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποθάλπει την απειθαρχία, την αδιαφορία, την χαλαρότητα και την καταστρατήγηση των νόμων και διαταγών.
Απαιτώ όπως τηρείτε ευλαβικά τις σαφώς καθορισμένες σχέσεις των Ευελπίδων των διαφόρων τάξεων και τον διακριτό ρόλο που κάθε τάξη Ευελπίδων επιτελεί στη Σχολή. Είναι ο κώδικας τιμής και παράδοσης που περνά από τάξη σε τάξη και από γενιά σε γενιά, για 191 χρόνια στη Σχολή.
Εν κατακλείδι και απευθυνόμενος προς όλους θα ήθελα να επαναλάβω ότι αποτελεί φάρο και αξίωμα για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η διαφύλαξη των διαχρονικών παραδόσεων , των στρατιωτικών αρετών και ηθικών κανόνων και αξιών , όλων αυτών των στοιχείων που στο πέρασμα των 2 αιώνων ιστορίας έχουν διαμορφώσει τη στρατιωτική κουλτούρα και πολιτισμό της Σχολής και την κάνουν μοναδική.
Κλείνοντας θα ήθελα σε ένδειξη τιμής να επαναλάβω ορισμένες φράσεις από το γράμμα του Ανθυπολοχαγού Παύλου Μελά προς τον νεαρό ΕΥΕΛΠΙ :
Αὐτοί εἶναι οἱ Εὐέλπιδες οἱ αὐριανοί ἡγήτορες τοῦ Ἒθνους.
Ἂνδρες πού περπατοῦν στή ζωή εὐθυτενεῖς καί μέ γαλήνη, μαθημένοι νά πονοῦν χωρίς νά ὑποφέρουν,
νά νικοῦν χωρίς νά θριαμβολογούν,
νά νικῶνται χωρίς νά μοιρολογοῦν.
Λίγα λόγια, πολλά ἒργα.
Ὃποιος σέ κοιτᾶ, τά μάτια του νά γεμίζουν παλλικάρι.
Με τη βεβαιότητα ότι με τη βοήθεια του Πανάγαθου Θεού και τις Πρεσβείες της Υπερμάχου Στρατηγού μας όλοι θα εκτελέσουμε την αποστολή μας στο ακέραιο, με επιμονή, πάθος και όραμα, εύχομαι υγεία, δύναμη και ευτυχία και σας καλώ να αναφωνήσουμε
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ
ΖΗΤΩ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Υποστράτηγος Δημήτριος Χούπης
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ