Στρατηγός Ζιαζιάς: Οφείλουμε να διατηρούμε την ιστορική μνήμη και να τιμούμε τους ήρωές μας

ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ

Του Στρατηγού Κωνσταντίνου Ζιαζιά, επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟ 1974……

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ…

Οι Αμερικανοί έχουν να καυχώνται για το ΑΛΑΜΟ , δηλαδή για ένα μοναστήρι όπου μαζεύτηκαν μέσα άποικοι, τυχοδιώκτες, χρυσοθήρες, παράνομοι, τσιφλικάδες και αντιστάθηκαν στον μεξικανικό στρατό του Santa Anna….

Στην ελληνική ιστορία ομως  έχουμε εκατοντάδες “Άλαμο” ξεκινώντας τις Θερμοπύλες ,την πύλη του Αγίου Ρωμανού ,το χάνι της Γραβιάς ,το Ύψωμα 731 ,τα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη ,το Ύψωμα Χάρρυ και φτάνοντας μέχρι πιο πρόσφατα στη ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ  ΕΛΔΥΚ…….

Θεωρω απιστευτο εκατοντάδες εκατομμύρια Αμερικανοί να γνωρίζουν το Άλαμο και 11 εκατομμύρια Έλληνες να μην γνωρίζουμε την επική μάχη της ΕΛΔΥΚ εκεί όπου ένας Έλληνας στρατιώτης αντιμετώπισε 22 Τούρκους και τους κράτησε για τρεις ημέρες  και λύγισε μόνο όταν πλέον τα τουρκικά άρματα πέρασαν από πάνω του .

Από τις 14 και έως τις 16 Αυγούστου 1974, 318 άνδρες της ΕΛΔΥΚ ξεχασμένοι από όλους, πολεμώντας όπως μόνο Έλληνες πολεμούν, διέσωσαν τη τιμή των ελληνικών όπλων…
Το αίμα των ΗΡΩΩΝ που έπεσαν πολεμώντας στις τελευταίες Θερμοπύλες του Ελληνισμού αποτελεί την κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις …..

Τιμουμε σημερα όλους όσους δεν κιότεψαν μπροστά στις ορδές των βαρβάρων, παραμένοντας πιστοί στον όρκο τους:
”Ού καταισχυνώ όπλα τά ιερά,
ούδ’ εγκαταλείψω τόν παραστάτην,
ότω άν στοιχήσω.
Αμυνώ δέ καί υπέρ ιερών καί οσίων,
καί μόνος καί μετά πολλών.
Τήν πατρίδα δέ ούκ ελάσσω παραδώσω…”
Τιμούμε  ιδιαίτερα, όσους έπεσαν πολεμώντας με το όπλο στο χέρι, περιφρονώντας, τον φόβο και τον θάνατο …….

Θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε , κυρίως ομως  οι νέοι μας  ότι το καλοκαίρι του 74 στην Κύπρο ,στήθηκαν νέες ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, που η επίσημη πολιτεία , επι χρόνια , για τους δικούς της μικρόψυχους και ιδεοληπτικους λόγους αποσιωπούσε …..

Η Μάχη της ΕΛΔΥΚ και το ολοκαύτωμα του Στρατοπέδου και των Υπερασπιστών του, θεωρήθηκε από τους ουδέτερους παρατηρητές της ως «Η ΠΙΟ ΑΝΙΣΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» !

Και για να ξέρετε, για αυτό τον λόγο διδάσκεται αυτή η Μάχη στην Βρετανική Στρατιωτική Ακαδημία.

Χάσαμε κάπου 90 άτομα σε αυτήν την Μάχη… Σώθηκε όμως η Λευκωσία.

Σώθηκε χάρη στην απόφαση των ΕΛΔΥΚάριων να μην υποχωρήσουν και να πολεμήσουν σαν Ημίθεοι και από την εμμονή των Τούρκων να μην παρακάμψουν το Στρατόπεδο, αλλά να το καταλάβουν!

Το τραγικό ειναι ότι οι  μπαρουτοκαπνισμένοι Ελδυκάριοι ,όσοι επέζησαν και επέστρεψαν ατμοπλοϊκώς στην Ελλάδα, στο λιμάνι των Κεχριών της Κορίνθου,την 1η Δεκεμβρίου 1974  , βρέθηκαν μπροστά στους Τελωνειακούς που έπεσαν πάνω τους σαν τα αρπαχτικά για να τους ψάξουν αν είχαν αφορολόγητα τσιγάρα ή κανένα μπουκάλι ουΐσκυ…

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ; ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΞΑΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΞΑΝ  ΤΟΝ ΧΑΡΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ……ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ……

ΔΥΣΤΥΧΩΣ  Η  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ,ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ …….ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΜΕ , ΩΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ,ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ  ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ , ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ  ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ,ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ….

Κλίνουμε ,σε όλους τους ΜΑΧΗΤΕΣ , ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ  ,ευλαβικά το γόνυ και καταθέτουμε τον σεβασμό που αρμόζει στη θυσία και την προσφορά τους προς την πατρίδα.
«ΘΝΗΤΟΙ ΤΟΙΣ ΑΘΑΝΑΤΟΙΣ ΓΟΝΥ ΚΛΙΝΑΤΕ……»

Αιωνία τους η μνήμη…

Αθάνατοι!


Περισσότερα από το Στρατηγό Κωνσταντίνο Ζιαζιά:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ