Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2022

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2022

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2022, προθεσμία υποβολής, δόσεις πληρωμής, εφάπαξ εξόφληση, αποδείξεις

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2022

Θέμα χρόνου αποτελεί πλέον η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2022.

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2022

Tο Taxisnet της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένεται να ανοίξει για τις φορολογικές δηλώσεις εντός των προσεχών ημερών, πιθανότατα το πρώτο πενθήμερο του Απριλίου 2022. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία προσυμπλήρωσης των αναγκαίων πεδίων στο έντυπο Ε1 των φορολογικών δηλώσεων.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Προθεσμία υποβολής

Η προθεσμία που θα δοθεί για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα είναι η 30 Ιουνίου 2022.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Δόσεις πληρωμής

Η ΑΑΔΕ θα «σπάσει» το ποσό του φόρου της φορολογικής δήλωσης σε οκτώ ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση του φόρου που θα προκύψει από τη φορολογική δήλωση θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιούλιο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Εφάπαξ εξόφληση – προθεσμία

Θα δοθεί η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου -μέχρι τις 29 Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή

Φορολογικές δηλώσεις 2022 – αποδείξεις

Τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από μισθό, σύνταξη, επιχειρηματική δραστηριότητα ή ακίνητα μπορούν να μειώσουν τα ποσά του φορολογητέου εισοδήματος από 450 έως και 2.200 ευρώ το χρόνο, εάν πληρώσουν με κάρτα και συλλέξουν αποδείξεις για δαπάνες σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, που στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών για να διασταυρώσει εισοδήματα.

Οι αποδείξεις από δαπάνες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες θα μετρούν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος (2022) και θα φορολογηθούν από του χρόνου (2023) έως και το 2025 για εισοδήματα που θα φορολογηθούν έως το 2026.

Η έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ αφορά τα πιο μεγάλα εισοδήματα που φορολογούνται με συντελεστή 44% δηλαδή για τα δηλωθέντα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Τα ποσά και οι εκπτώσεις είναι:

Έως 450 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.

Έως 1.100 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ.

Έως 1.400 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ.

Έως 1.800 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ.

Έως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Για τις ιατρικές δαπάνες, ο διπλασιασμός της αξίας της απόδειξης πληρωμής με κάρτα, για την κάλυψη του απαιτούμενου 30% του εισοδήματος κάνει από την άλλη, πιο εύκολη τη συγκέντρωση των συγκεκριμένων δαπανών.

Διπλές μετράνε από φέτος, οι e-αποδείξεις από γιατρούς, οδοντίατρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους.

Αποδείξεις με μεγάλη μείωση φόρου

Οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα για αποδείξεις από τις παρακάτω κατηγορίες επαγγελμάτων είναι αυτές που οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος ίσου με το 30% των συγκεκριμένων δαπανών

  • -Κτηνιατρικές υπηρεσίες
  • -Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
  • -Εργασίες ηλεκτρολόγου
  • -Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων
  • -Εργασίες ξυλουργού
  • -Εργασίας τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ
  • -Εργασίας σκυροδέματος
  • -Υπηρεσίες ταξί
  • -Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς
  • -Υπηρεσίες κηδειών
  • -Υπηρεσίες μασάζ
  • -Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
  • -Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
  • -Ανάπτυξη φωτογραφιών
  • -Σχολές χορού
  • -Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
  • -Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
  • -Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
  • -Νομικές υπηρεσίες
  • -Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών

Για τις αποδείξεις από τις παραπάνω επαγγελματικές ομάδες αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου και περιορίζεται μέχρι και το ύψος του ποσού των 5.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Οι δαπάνες αφορούν αποκλειστικά τον φορολογούμενο και δεν δύναται το τυχόν πλεονάζον ποσό να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης.


Πότε θα καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα 2022

Επιταγή ακρίβειας: Ποσό – δικαιούχοι – πότε θα καταβληθεί

Επιδότηση καυσίμων Δικαιούχοι- Προϋποθέσεις – Τρόπος πληρωμής


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ