Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ζητάει ανοιχτά η Τουρκία – Τι ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει, καλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) να λογικευτεί, κατηγορώντας την ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες. Το ΣΕΑ αναφέρει επίσης ότι είναι πρωτίστως υπέρ του διαλόγου.

Η Τουρκία όπως φαίνεται ετοιμάζεται να υπονομεύσει τον περιβόητο διάλογο που Αμερική και Γερμανία πάσχισαν να σύρουν την Ελλάδα πριν καν ακόμα αρχίσει βάζοντας ανοιχτά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Τα ερωτήματα μετά και την ανακοίνωση του ΣΕΑ της Τουρκίας είναι πλέον σαφέστατα: Πως θα δικαιολογήσουν την μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και κυρίως τι ακριβώς θα συζητήσουμε στις διερευνητικές, ελπίζουμε όχι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Ειδικότερα, η ανακοίνωσή του Τούρκικου ΣΕΑ έπειτα από τη συνεδρία υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κράτησε 4 ώρες και 10 λεπτά, αναφέρει ότι ”όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του τουρκικού έθνους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα”.

“Καλούμε τις χώρες που στρατιωτικοποιούν τα νησιά με καθεστώς αποστρατικοποίησης ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες να κινούνται με κοινή λογική”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Για την ανατολική Μεσόγειο αναφέρει ότι “η Τουρκία στηρίζει τον δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών ενέργειας στην περιοχή και πρωτίστως είναι υπέρ του διαλόγου”.

Σύμφωνα με το ΣΕΑ, “η Τουρκία, η οποία σε κάθε περιφερειακή και παγκόσμια διαφορά τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων, του δικαίου και της δικαιοσύνης, διατηρεί μια στάση στο ίδιο πλαίσιο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει γίνει έκκληση στην ΕΕ και σε όλους τους θεσμούς και τα κράτη που παρεμβαίνουν στις διαφορές να σεβαστούν αυτή την στάση αρχής της χώρας μας καθώς και τα δικαιώματα και συμφέροντα της ‘τδβκ’”.

Το ΣΕΑ αναφέρει ακόμη ότι “η Τουρκία, η οποία στηρίζει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την εγκαθίδρυση σταθερότητας στο πλαίσιο της νομιμότητας στη Συρία και τη Λιβύη, θα συνεχίσει τη στάση της για την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας σε αυτές τις χώρες”.

armynow.gr google news

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν θα υπάρξει Κυβέρνηση που να κάνει τέτοια προδοσία, διότι περί αυτού θα πρόκειται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ