Έκρηξη στη Βηρυτό: Η επόμενη μέρα στις σχέσεις Ισραήλ – Χεζμπολάχ

ΛΙΒΑΝΟΣ

Ο Δρ. διεθνων σχέσεων Γαβριήλ Χαρίτος,  ερευνητής του Ινστιτούτου Δαυίδ Μπεν Γκουριόν (Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν, Ισραήλ) μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ προχώρησε σε μια εις βάθος ανάλυση της επόμενης ημέρας στον Λίβανο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την έκρηξη στη Βηρυτό.

Αφορμή αποτέλεσαν και τα συνωμοσιολογικά σενάρια να έχουν κατακλύσει κυρίως το διαδίκτυο περί πιθανής εμπλοκής του Ισραήλ μέσω πυραυλικής επίθεσης.

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Γ. Χαρίτος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πέραν της άμεσης και κατηγορηματικής διάψευσης από πλευράς Ισραήλ για την όποια διασύνδεσή του με την έκρηξη, παράλληλα και όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της πανίσχυρης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ορκισμένη εχθρός του Ισραήλ, επίσης επιβεβαίωσαν τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς περί μη εμπλοκής του Τελ Αβίβ. Εν προκειμένω ο Δρ. Χαρίτος αναφέρθηκε σε μια πρωτοτυπία που δεν έχει ξανασυμβεί Ισραήλ και Χεζμπολάχ να συμφωνούν σε κάτι που μειώνει τις εντάσεις στην περιοχή.

Σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη στην Βηρυτό ο Δρ. Χαρίτος δήλωσε ότι οι απόψεις που εκφράζονται από μερίδα αναλυτών στο Ισραήλ συγκλίνουν στο ότι στις αποθήκες του λιμανιού της Βηρυτού φυλάσσονται και όπλα και πυρομαχικά χωρίς να αποκλείεται ότι υπήρχαν και ποσότητες νιτρικής αμμωνίας. Σύμφωνα με αυτή τη συλλογιστική το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιον προορίζονταν οι αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες, καθώς και ποιοι έλαβαν τελικά την απόφαση, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, να μην μετακινήσουν τα υλικά αυτά εκτός του λιμένα, σε ασφαλέστερο χώρο.

“Όλες οι υπόνοιες στρέφονται προς την σιιτική Χεζμπολάχ” ανέφερε ο Δρ. Χαρίτος, η οποία είναι η μόνη ένοπλη παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στη χώρα, αλλά και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την μοίρα των πολιτών του Λιβάνου, μια κοινωνία στην οποία συνυπάρχουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι αρκετών διαφορετικών μάλιστα δογμάτων. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η κυβέρνηση του Λιβάνου η οποία εν πολλοίς ελέγχεται από την Χεζμπολάχ, όσο και το Ισραήλ έχουν αποφύγει να λάβουν θέση.

Όπως ανέφερε ακόμα ο Δρ. Γ. Χαρίτος, το Ισραήλ θεωρεί πως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ουσιαστικά καθορίζει τις σχέσεις του Λιβάνου με το Ισραήλ. Παράλληλα υπενθύμισε πως η Χεζμπολάχ, παρότι συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου, εντούτοις πολλές χώρες ανά την υφήλιο την χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση. Επεξηγώντας την θέση του Τελ Αβίβ ανέφερε πως η εκπροσώπηση του πολιτικού σκέλους της Χεζμπολάχ στην κυβέρνηση του Λιβάνου ουσιαστικά “λύνει τα χέρια” και στο στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης να δρα ουσιαστικά ανενόχλητο από το έδαφος  του Λιβάνου εξαπολύοντας συχνά επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Ο Δρ. Γ. Χαρίτος τελικά διερωτήθη γιατί ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ανέβαλε για άγνωστο λόγο το διάγγελμά του. Η ερώτηση που προκύπτει εδώ, σύμφωνα με το διακεκριμένο Διεθνολόγο – Αναλυτή, από την στιγμή που το Ισραήλ από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με την έκρηξη και παράλληλα βγαίνουν και αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ σε διάφορα μέσα και συνηγορούν στο ότι δεν υπάρχει ισραηλινή εμπλοκή, είναι πως προτίθεται να χειριστεί τις επόμενες εξελίξεις.

Υπάρχουν εκτιμήσεις αναλυτών είπε ο Γ. Χαρίτος, ότι το κλίμα στον Λίβανο έχει αρχίσει να γίνεται αρνητικό για την Χεζμπολάχ και κυρίως για το ότι τα εκρηκτικά βρίσκονταν αποθηκευμένα στο λιμάνι, ακριβώς επειδή υπάρχει η άποψη ότι τα υλικά αυτά δεν ήταν ουσιαστικά κατεσχεμένα από την κυβέρνηση αλλά προοριζόταν να διοχετευθεί κάπου αλλού. Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση πλέον ο ισχυρότερος δρών στο Λίβανο είναι η Χεζμπολάχ που καθορίζει την θέση της χώρας στην περιοχή και όχι οι Ελληνορθόδοξοι και Καθολικοί Χριστιανοί ή οι Δρούζοι και οι Μαρωνίτες.

Οι πολίτες του Λιβάνου θα αναρωτηθούν πώς έφτασαν μέχρι αυτό το σημείο της ανείπωτης καταστροφής και που θα πήγαιναν αυτά τα εκρηκτικά τελικά και γιατί δεν έγινε κατορθωτό αυτά να απομακρυνθούν από το συγκεκριμένο σημείο, αλλά και αν νοείται ένα κόμμα στη βουλή της χώρας να διαθέτει έναν παραστρατιωτικό οργανισμό που υποσκελίζει τον κυβερνητικό στρατό και δρα ως κράτος εν κράτει, ανέφερε ο Γ. Χαρίτος.

Ακούστε τη συνέντευξη του Δρ. Γαβριήλ Χαρίτου, στις 6 Αυγούστου 2020 στο ραδιόφωνο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ και στην εκπομπή “Πρωινό Δρομολόγιο” και στην δημοσιογράφο Πόλα Σπόντα:

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ