Οι Τούρκοι κόβουν το Αιγαίο στη μέση με παράνομο χάρτη – Σκληρή απάντηση από το ΥΠΕΞ

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
Ο χάρτης της Τουρκίας για έρευνα και διάσωση

Με ένα χάρτη κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα, αυτή τη φορά για θέματα έρευνας και διάσωσης, στον οποίο «βάφει» κόκκινο το μισό Αιγαίο και όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.

Ο προκλητικός χάρτης δημοσιεύτηκε από τον υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου που συνοδευότανε με μήνυμα: «Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!».

Ουσιαστικά η Τουρκία δηλώνει ότι παράνομα επεκτείνεται σε ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο χωρίς να λογαριάζει τίποτα και κανένα. Και για ποιο λόγο να το κάνει άλλωστε όταν στις Συνόδους κορυφής οι Γερμανοί και άλλοι ευρωπαίοι κάνουν τα πάντα για να μην ενοχλήσουν την Τουρκία από τις παρανομίες της.

 

Σκληρή η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο  Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint  Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

armynow.gr google news

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ,ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΜΗΧΑΝΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ,ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ,ΠΟΣΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ,ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ,ΝΑ ΤΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ