Πόλεμος στην Ουκρανία: Οδεύει προς τερματισμό ή προς μια γενικότερη σύρραξη;

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

Του Βασίλειου Ρέπα, Αντιστράτηγου ε.α.

Οδεύει προς Τερματισμό ο Πόλεμος στην Ουκρανία Ή Περιπλέκεται Περισσότερο η Κατάσταση με Κίνδυνο μία Γενικότερη Σύρραξη.

Με την έναρξη του πολέμου  αλλά και στη συνέχεια είχα γράψει, ότι αυτή η κρίση στην Ουκρανία θα έπρεπε, να είχε επιλυθεί με διαπραγματεύσεις, κατά το πρότυπο της κρίσης της Κούβας με τους ρωσικούς πυραύλους, μεταξύ Κέννεντυ και  Χρουστσόφ.  Νομίζω ότι κάπως έτσι έπρεπε να αντιμετωπισθεί και η Ουκρανικη κρίση, με δέσμευση από τη μία πλευρά των δυτικών, ότι η Ουκρανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο στην ΕΕ και εγγυήσεις για την πιστή τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ από την Ουκρανία για τις ροσοφωνες περιοχες και από πλευράς Ρωσίας για δέσμευση μη εισβολής στην Ουκρανία.

Άλλα όπως απεδειξαν τα γεγονότα, οι σημερινοί ηγέτες υπήρξαν κατώτεροι των περιστάσεων, και δεν ήταν ανάλογοι του μεγέθους Κέννεντυ και Χρουστσόφ, δεν υπήρχε βούληση και θέληση από καμία πλευρά,  να αποφευχθεί αυτός ο αχρείαστος και καταστροφικός Ρώσο Ουκρανικος πόλεμος, για τον ουκρανικο λαό αλλά και την την ανθρωπότητα γενικότερα με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, διότι η κάθε πλευρά είχε στρατηγικους στόχους οι οποίοι έπρεπε να επιτευχθούν:

Με πρώτον και κύριο υπευθυνο τον  Πούτιν, ο οποίος επεδίωκε, ήθελε, παντι τρόπω και επέμενε για την ανασύσταση της ρωσικής/Τσαρικής αυτοκρατορίας με το να καταστήσει την Αζοφικη θάλασσα κλειστή Ρωσική λίμνη, καθώς αποτελεί το φυσικό επίνειο και ναύσταθμο του Ρωσικού στόλου στη Μαύρη θάλασσα, για της οποίας τον έλεγχο και τη εξασφάλιση των γύρω περιοχών που την περιβάλουν, δεν  πρέπει να μας διαφεύγει οτι εγιναν  δύο ρωσοτουρκικοι πόλεμοι μεταξύ τσαρικής Ρωσίας και οθωμανικής αυτοκρατορίας, τους οποίους εμείς οι Έλληνες τους νιώσαμε βαθιά στο πετσί μας, τον πρώτο με τα ορλοφικα στην Πελοπόννησο και τον δεύτερο με τη συνθήκη του Αγ. Στεφάνου.

Η εξασφάλιση της Αζοφικης θάλασσας προϋποθέτει την κατάληψη των ρωσοφωνων περιοχών των δύο αυτοανακηρυχθέντων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, της ευρύτερης περιοχής, του Ντονμπάς  και της περιοχής της Μαριουπολης για συνένωση με τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η  ενέργεια προς Κίεβο και χαρκοβο αποτελούσε δευτερεύουσα προσπάθεια και είχε σκοπό την υποβοήθηση της κυρίας προσπάθειας στο νοτιοανατολική περιοχή των επιχειρήσεων με την καθήλωση και αγκίστρωση ουκρανικων δυνάμεων εκτός περιοχής επιχειρήσεων της κύριας προσπάθειας.

Οι δυτικοί ηγέτες, βλέποντας την εμμονή και αποφασιστικότητα του Πουτιν, εδραξαν την ευκαιρία για υλοποίηση των  στρατηγικων τους στόχων, πρώτον την οικονομική κατάρρευση της Ρωσιας,  με οικονομικες κυρώσεις, δεύτερον τη στρατιωτική εξασθένηση της Ρωσιας για πολλά χρόνια, με την παράταση των επιχειρήσεων όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, τριτον την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τεταρτον να εμποδισουν τον Πούτιν στο στόχο του για ανασύσταση της Ρωσικής (Τσαρικης) Αυτοκρατορίας.

Με το περιβόητο διάγγελμα, ο Πούτιν, του οποίου τρία σημεία είναι χαρακτηριστικά, πρώτον η διενέργεια δημοψηφισμάτων στις καταβληθείσες περιοχές, δεύτερον η κήρυξη μερικής επιστράτευσης για πρώτη φορά και τρίτον η απειλή χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων για εξασφάλιση των καταληφθησομενων περιοχών, μετά τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων, τις οποίες πλέον θεωρεί Ρωσικό έδαφος δεικνύουν, πρώτον ότι ο στρατηγικός στόχος του Πούτιν επετεύχθη και δεύτερον διεμήνυσε στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του, ότι είναι αποφασισμένος με οποιοδήποτε κόστος και μέσο να εξασφαλίσει τον  στρατηγικό του στόχο, τον οποίο πετυχε, διοτι διαφορετικά, δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία με τις οποιεσδήποτε συνέπειες που συνεπάγεται αυτό, για τον ιδιο.

Από την πλευρά των Δυτικών ο δεύτερος ( στρατιωτική εξασθένηση της Ρωσίας) και ένταξη της Σουηδίας και Νορβηγίας στο ΝΑΤΟ έχουν επιτευχθει και μένει να αποδειχθεί πολύ σύντομα η επίτευξη του πρώτου στόχου για οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας και η ανακατάληψη εκ μέρους της Ουκρανίας των καταληφθησων περιοχών και με ποιό τροπο.

Η Ρωσία διεξήγαγε τις προηγούμενες ημέρες «δημοψηφίσματα» όπως τα χαρακτηρίζει σε τέσσερις εν μέρει ελεγχόμενες από αυτήν περιοχές της Ουκρανίας -το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια– και είπε πως τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι κάτοικοι τάχθηκαν με συντριπτικές πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης στη Ρωσία και ανακοίνωσε την προσάρτηση των περιοχών αυτών και η Δύση δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα δημοψηφίσματα αυτά .

Η Ουκρανία, σε απάντηση της ανακοίνωσης ενσωμάτωσης των τεσσάρων ρωσόφωνων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσία, υπέβαλλε αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ με επείγουσες διαδικασίες. Πρόκειται για κίνηση στρατηγικη μεγάλου ρίσκου, καθώς, σε περίπτωση που το αίτημα αυτό γίνει δεκτό, επίθεση κατά των ελεύθερων περιοχων της Ουκρανίας, θα θεωρηθεί επίθεση κατά του ΝΑΤΟ, βάσει του άρθρου 5 περί συλλογικής  αμύνης. Όπως και επίθεση του Κιέβου κατά των περιοχών που περιήλθαν στη ρωσική επικράτεια θα θεωρηθεί από την Ρωσία ως επίθεση κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Ο δε Πούτιν εχει προειδοποιήσει με το διάγγελμα του οτι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για την προστασία των περιοχών που ενσωματώθηκαν στη Ρωσία.

Μετά την όλη εξέλιξη τα πράγματα εχουν περιπλακει ακόμη περισσότερο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί και πρεπει να σταματήσει το σκηνικό γενικευμένης σύρραξης που φαίνεται οτι στήνεται σταθερά βήμα το βήμα.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Βασίλειο Ρέπα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΕΠΑΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ