Μήπως πηγαίνουμε σε μια πιο ενισχυμένη Συνθήκη του Αβραάμ;

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου  , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

 

Έχουμε την προσοχή μας σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, ξεχνώντας, θεωρώ, κάτι πολύ ουσιαστικό. Το πότε ξεκίνησαν όλα.

Βλέπουμε τα ανοίγματα των ΗΑΕ, αλλά όπως διάβασα και της Σαουδικής Αραβίας αφενός απέναντι σε κράτη της γεωγραφικής περιφέρειάς τους που δεν είχαν τις καλύτερες των σχέσεων μαζί τους (πχ Τουρκία) αφετέρου προσεγγίζουν ένα θανάσιμο εχθρό που ακούει στο όνομα Ιράν.

Αλήθεια, πότε ξεκίνησαν όλα; Μήπως από τη Σύνοδο της Βαγδάτης, τον Ιούλιο που μας πέρασε; Και ποια χώρα ήταν επικεφαλής;

Η Γαλλία!

Μήπως πηγαίνουμε σε μια πιο ενισχυμένη Συνθήκη του Αβραάμ; Μα, θα πούνε κάποιοι, ότι το Ισραήλ είναι στη μέση και αυτά δεν γίνονται.

Στη Διπλωματία όλα είναι εφικτά, γιατί τους Θεσμούς και το νομοκανονιστικό κατεστημένο τα έφτιαξαν οι Δυτικοί πάνω στην Πολιτική και όχι πάνω στον Παραδοσιακό Πολιτισμό.

Και ας μην ξεχνάμε κάτι (αν και το έγραψα πριν λίγους μήνες, όταν σχολίαζα τη Σύνοδο της Βαγδάτης ). Η Ιστορία πρέπει να είναι μπούσουλας. Στους αραβοϊσραηλινούς πολέμους, το Ιράν ήταν ο πιο κοντινός σύμμαχος του Ισραήλ, προμηθεύοντάς το πετρέλαιο.

Καθώς στη Σύνοδο της Βαγδάτης συμμετείχε και η Τουρκία και βλέποντας τα οικονομικά ανοίγματα των αραβικών χωρών, πρέπει να θορυβηθούμε, στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει μία πιο ενισχυμένη Συνθήκη του Αβραάμ;

Να πούμε κάτι που μπορεί να δείχνει εξωπραγματικό, όμως η Κοινωνιολογία των Θρησκειών το αποδεικνύει; Στη δυτική περιφέρεια (ανεξαρτήτως της διαβίωσης μουσουλμανικών ομάδων, της ύπαρξης μεγάλων εβραϊκών Κοινοτήτων και της ανεξιθρησκείας που υφίστατο στα κρατικά περιβάλλοντα) κυρίαρχη θρησκεία είναι ο Χριστιανισμός (με τα επιμέρους δόγματα φυσικά, τα οποία ωστόσο δεν φέρουν ακραίες αντιθέσεις, όπως τα αντίστοιχα του μουσουλμανισμού). Αντίθετα, στο ανατολικό περιβάλλον υφίστανται 4 μεγάλες θρησκείες, ήτοι Χριστιανισμός, Μουσουλμανισμός, Εβραϊσμός και Βουδισμός και άλλες τόσες μικρότερες θρησκείες (για να μην αναφέρουμε τα τάγματα).

Και η Θρησκεία θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι αποτελεί το καλύτερο “όπλο” της Πολιτικής και της Διπλωματίας, καθώς έχοντας το ανυπέρβλητο μπορεί είτε να εξευμενίσει είτε να εξεγείρει τα πλήθη και τις λαϊκές μάζες. Ολόκληρες Αυτοκρατορίες του Μεσαίωνα φτιάχτηκαν πάνω στο δομικό στοιχείο της Θρησκείας (για να μην πούμε ολόκληρα Κράτη, με γνωστότερο τη Μ. Βρετανία που είναι το κυρίαρχο θεσμικό στοιχείο του Στέμματος).

Και να πούμε και κάτι ακόμα. Η Δύση χρησιμοποιεί τη Θρησκεία όχι ως βιτρίνα της Πολιτικής της, αλλά ως παρασκήνιο δημιουργίας πολιτικών εν αντιθέσει με τις μουσουλμανικές χώρες, αλλά και τον Ιουδαϊσμό που είναι βασικό στοιχείο (ιδιαίτερα για τους Εβραίους της εθνογένεσίς τους) της κοινωνίας και της επιβίωσής τους.

Και αφού η Θρησκεία είναι δομικό στοιχείο των περισσότερων κοινωνιών της ανατολικής περιφέρειας, αφενός ΠΟΤΕ δεν θα υφίσταται ηρεμία αφετέρου ΠΑΝΤΟΤΕ η Δύση θα κινεί τα νήματα, πηγαίνοντάς τα εκεί που θέλουν τα συμφέροντά της.

 


Περισσότερα άρθρα από την Άννα Κωνσταντινίδου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


 

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ερευνήτρια της ίδιας Σχολής, Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και μέλος και ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.).

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ