Στρατιωτικός συνδικαλισμός: «Δεν είναι όλοι οι συνδικαλιστές το ίδιο»

ΠΟΕΣ

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου με τίτλο «Στρατιωτικοί Συνδικαλιστές, που χάθηκαν όλοι;», λάβαμε την ακόλουθη επιστολή από τον Δημήτριο Μεθενίτη Ανθυποπλοίαρχο (Ε), Πρόεδρο ΔΣ ΕΣΠΕΕ Καλύμνου και Αναπληρωτή Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΣ.

Ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά.

Η έγκριτη ιστοσελίδα σας δημοσίευσε την 12/9/20 άρθρο με τίτλο «Στρατιωτικοί Συνδικαλιστές, που χάθηκαν όλοι;», στο οποίο έχω εντοπίσει αρκετές ανακρίβειες, τις οποίες, ευελπιστώ ότι, θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω διά της αυτούσιας δημοσίευσης της παρούσης.

Κατ’ αρχάς, επειδή όπως αποτελεί πάγια θέση μου (η οποία έχει εκφραστεί στην ιστοσελίδα σας με επιστολή μου δημοσιευθείσα τη 17/5/19), δεν υπάρχουν γενικώς και αορίστως «στρατιωτικοί συνδικαλιστές» και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να μπαίνουν όλοι στο ίδιο καζάνι. Με το ανωτέρω άρθρο σας, δυστυχώς μας βάζετε συλλήβδην όλους μέσα, το οποίο είναι όπως θα εξηγήσω και στη συνέχεια, αν μη τι άλλο, άδικο.

Αναφορικά με το έργο της ΠΟΕΣ, όχι μόνο δεν έχει σταματήσει αλλά, τουναντίον, συνεχίζεται σε ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς, πάντοτε τηρουμένων των αναλογιών. Για παράδειγμα, επί όξυνσης του κορωνοϊού, πολλά θέματα υψηλού ενδιαφέροντος ήρθαν «πίσω» διότι αναγκαστικά η πανδημία είχε έρθει στο προσκήνιο και προείχε η προστασία των στελεχών μέσα από έναν βομβαρδισμό μέτρων που άλλαζαν έως και σε ημερήσια βάση. Στη συνέχεια, αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν στιγμές (ένεκα των εξελίξεων) που έχρηζαν να πέσουν λίγο οι ρυθμοί (κυρίως πρόσφατα), κατά τα λοιπά όμως, όχι μόνο συνεχίζουμε κανονικά, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε προβεί και σε ενέργειες σε υψηλότερους τόνους (πχ επιστολές διαμαρτυρίας όπου καταγγέλλουμε εμπαιγμό κλπ), ακριβώς επειδή θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο να γίνει απολύτως κατανοητή η, σωρευτικά, δύσκολη κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει το προσωπικό των ΕΔ.

Θα εκφράσω τη βεβαιότητα ότι γνωρίζετε για όλα τα έγγραφά μας, διότι η ιστοσελίδα σας είναι στους αποδέκτες των ενημερωτικών της ΠΟΕΣ. Εξάλλου, κατά το παρελθόν έχετε δημοσιεύσει έγγραφα της ΠΟΕΣ, όπως άλλωστε εμφαίνεται και από την ομάδα που έχουμε δημιουργήσει στο facebook, «ΠΟΕΣ και ΜΜΕ». Στην ομάδα αυτή δημοσιεύουμε, δίκην ευχαριστίας, όλα τα άρθρα από δημοσιογραφικές ιστοσελίδες που, τουλάχιστον πέφτουν στην αντίληψή μας ότι, έχουν αναρτήσει έγγραφα της ΠΟΕΣ.

Πέραν των ανωτέρω, σας στέλνω συνημμένα έναν χάρτη των Ενώσεων της ΠΟΕΣ ανά την επικράτεια, όπως αυτός υπάρχει στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας μας (www.poes.gr). Στο χάρτη αυτό εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε ότι οι μισές Ενώσεις μας είναι στην παραμεθόριο (συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου). Το τι συμβαίνει εδώ και αρκετούς μήνες στην παραμεθόριο το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, όπως είμαι βέβαιος ότι εξίσου καλά γνωρίζετε πως, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του συνδικαλισμού, η ενασχόληση γίνεται μετά το εργάσιμο. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι και το ΔΣ της ΠΟΕΣ από τα ίδια στελεχών των Ενώσεων απαρτίζεται και μάλιστα από στελέχη που, κατά βάση, ασχολούνται και με το έργο των Ενώσεών τους, τα δε έγγραφα της ΠΟΕΣ σε πολύ μεγάλο βαθμό επεξεργάζονται και συντάσσονται στη γραμμή της παραμεθορίου, άρα όχι μόνο το έργο των συνδικαλιστών της ΠΟΕΣ δεν έχει σταματήσει, μα τουναντίον συνεχίζει να παράγεται αμείωτο και μάλιστα υπό ιδιαίτερα δύσκολες, για όλους μας, συνθήκες.

Όσον αφορά τις διεκδικήσεις της ΠΟΕΣ, αυτές δεν «περιορίζονται σε “αδικίες” που πρωτίστως αφορούν τους ΕΠΟΠ και τους προερχόμενους από τα ΑΣΣΥ στρατιωτικούς.», αλλά αναδεικνύουν διαρκώς προβλήματα της γενικότερης ή ειδικότερης καθημερινότητας των στελεχών (πχ Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, ιματισμός, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέματα αποζημίωσης, απασχόληση σε εξωϋπηρεσιακές δραστηριότητες τρίτων φορέων όπως στα hot spot και πάρα πολλά άλλα), μεταξύ των οποίων είναι και τα θέματα των ΕΠΟΠ και των προερχόμενων από τα ΑΣΣΥ. Το πόσα εξ αυτών των προβλημάτων λύνονται ή δρομολογούνται είναι κάτι που επίσης αναδεικνύουμε καθημερινά, αφού τίποτα δεν βάζουμε κάτω από το χαλάκι: και τις ευχαριστίες μας δημοσιεύουμε και τις αντιθέσεις μας έχουμε το θάρρος να εκφράζουμε.

Πέραν τούτου, διαφαίνεται ότι τα γεγονότα σας διαψεύδουν για το αμετάθετο που γράφετε στο ανωτέρω άρθρο: πάρα πολύ πρόσφατα αυτό ακριβώς το ζήτημα αποτέλεσε προϊόν διαβουλεύσεως ως προς την άνιση και άδικη αντιμετώπιση που έχουν υποστεί συνδικαλιστές της ΠΟΕΣ, η οποία εξακολουθεί σταθερά στο έργο της, δίχως να ασχολείται, όπως σημειώνετε, ούτε με κουτσομπολιά, ούτε με εκλογές σε Ενώσεις, ούτε με διενέξεις με άλλους συναδέλφους, ούτε με άσχετα θέματα με τη συνδικαλιστική δράση. Αν μη τι άλλο η ΠΟΕΣ έχει αποδείξει με συνέπεια όλα τα χρόνια ότι ενδιαφέρεται για τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των συναδέλφων, του πολλαπλασιαστή ισχύος όπως όλοι ομολογούν, και δι’αυτόν τον τρόπο στην αναβάθμιση των ΕΔ.

Ως εκ τούτων, θεωρώ προφανές ότι, με το εν λόγω άρθρο σας προσάπτετε στους συνδικαλιστές της ΠΟΕΣ ενέργειες (συμπεριλαμβανομένης της απραξίας) που δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά γεγονότα και αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο μας αδικείτε. Αν η ιστοσελίδα σας δεν επιθυμεί να αναδημοσιεύει συνδικαλιστικό έργο (όπως κάνατε στο παρελθόν), είναι και αυτό θεμιτό και η επιλογή σας είναι απολύτως σεβαστή, αλλά η κατ’ επιλογή μη δημοσίευση δεν συνεπάγεται δική μας απραξία.

Προφανώς και έχουμε κάνει λάθη και θα ξανακάνουμε καθ’όσον είναι ανθρώπινο, ως επίσης θα υπάρξουν και στιγμές που θα χρειαστούμε και ξεκούραση, ιδίως υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Επίσης εξυπακούεται ότι είμαστε ανοικτοί σε κάθε καλοπροαίρετη κριτική, από όπου κι αν προέρχεται αυτή. Όμως δεν είναι σωστό να υπάρχει τσουβάλιασμα και γενίκευση και μάλιστα με γεγονότα τα οποία πιθανώς να έχουν συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα τα οποία μετά βεβαιότητος δεν έχουν καμία σχέση με την ΠΟΕΣ κιόλας.

Θα κλείσω την παρούσα επιστολή με την υπενθύμιση ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και όλοι μας κρινόμαστε καθημερινά από τα λόγια και τις πράξεις μας. Όχι των άλλων.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.

Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Δημήτριος Μεθενίτης

Πρόεδρος ΔΣ ΕΣΠΕΕ Καλύμνου

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΣ

 

  • Εκ μέρους του Armynow.gr θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι σεβόμενοι τα σχόλια των αναγνωστών μας τα δημοσιεύουμε ως έχουν. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε επειδή γίνεται αναφορά στο Armynow σε σχέση με την ΠΟΕΣ, ότι εδώ και μήνες η εν λόγω ομοσπονδία έχει σταματήσει να μας ενημερώνει, όπως έκανε στο παρελθόν, για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της. Στο Armynow έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό ποια είναι η θέση μας για τον στρατιωτικό συνδικαλισμό με σειρά άρθρων.
armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ