«Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζει ο Οκτάι την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

«Αιτία πολέμου» χαρακτήρισε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι συνεχίζοντας να πυροδοτεί  ένταση.

Το «casus beli» επαναφέρει η Τουρκία για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, δείχνοντας ότι θα πάει την κλιμάκωση της έντασης μέχρι τέλος ειδικά μετά τη χθεσινή παράταση για επιβολή κυρώσεων που της έδωσαν οι ευρωπαίοι.

Σχολιάζοντας την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν. μίλια στο Ιόνιο και ενδεχόμενη ανάλογη κίνηση σε Κρήτη και στο Αιγαίο ο Οκτάι δήλωσε: «Περιμένετε να το αποδεχθούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;»

«Εάν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε ποιο είναι;» ανέφερε ο Οκτάι.

Ο ίδιος διαμήνυσε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει, με κάθε τρόπο, τα δικαιώματά της σε κάθε κυβικό μέτρο υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει, με κάθε τρόπο, τα δικαιώματά της σε κάθε κυβικό μέτρο υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία αναμένει αμεροληψία από την ΕΕ, κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Άγκυρα να υποχωρήσει από αυτή την αμεροληψία» πρόσθεσε προκλητικά.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος υπογράμμισε πως η Τουρκία «δεν ακούει τίποτα όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της». «Δεν μας νοιάζει αν πρέπει να πληρωθεί τίμημα» γι’ αυτό, συμπλήρωσε.

Και νέα τουρκική NAVTEX για στρατιωτική άσκηση στα βόρεια της Κύπρου

Το βράδυ της Παρασκευής, η Άγκυρα εξέδωσε όμως και νέα NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και την Κύπρο, όπου και θα κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η διάρκεια της νέας NAVTEX είναι από σήμερα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

Την ίδια στιγμή, η Yeni Safak σε δημοσίευμα της αποκαλύπτει ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την εντολή να δρουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό στην Άγκυρα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για σύγκρουση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δοθεί εντολή στους πλοιάρχους του Πολεμικού Ναυτικού να απαντούν σε πιθανές προκλήσεις, δίχως να ρωτούν στην Άγκυρα».

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ιδού η επίσημη άποψη των Μαμελούκων.Ποσο υπολογίζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του,όταν απειλούν κάποιον με πόλεμο, επειδή θέλει να ασκήσει νόμιμο του δικαίωμα.Που είναι ηΕ.Ε. με τα περιβόητα μέτρα κατά της Τουρκίας; Ακούει η κωφευει;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ