Κυβέρνηση – Εξοπλιστικά: Με «απευθείας αναθέσεις» και χωρίς στρατηγική και σχέδιο

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Οι αλλεπάλληλες τούρκικες επιθετικές προκλήσεις που εξελίχθηκαν όλο το 2020 σε στεριά, αέρα και θάλασσα ήρθε με άγριο τρόπο να υπενθυμίσει σε όλους και κυρίως στην κυβέρνηση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει πλέον μετά από 10 χρόνια να ενισχυθούν αν θέλουμε να παραμείνουν αξιόμαχες.

Η οικονομική κρίση άφησε βαρύ το αποτύπωμά της και με ισχυρό αντίκτυπο και η κυβέρνηση τρέχει πλέον να προλάβει να εξοπλίσει τις ΕΔ για να μην το πληρώσουμε ακόμα πιο ακριβά. Τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί ίσως και να ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό που ζαλίζει, ειδικά μετά από την 10χρονη «ανομβρία» που δεν δινότανε ούτε ευρώ για συντήρηση, με τον προϋπολογισμό για την εθνική άμυνα να συγκρατείται από την Τρόικα στα 500 εκατομμύρια.

Κάπως έτσι ξαφνικά βρεθήκαμε με απανωτές ανακοινώσεις για αγορές μαχητικών, φρεγατών, τορπιλών, οχημάτων και άλλων οπλικών συστημάτων απαραίτητα για το αξιόμαχο των ΕΔ. Μέχρι εδώ όλα καλά και όλοι με πρώτα και κύρια τα στελέχη τους, που γνωρίζουν την κατάσταση να το αντιμετωπίζουν με ανακούφιση και ικανοποίηση. Αλλά και η ίδια η χτυπημένη οικονομικά κοινωνία και παρά το «αμαρτωλό» παρελθόν με το πάρτι των εξοπλιστικών, αντιλήφθηκε τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει και τα έχει αποδεχτεί.

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν να διαφαίνονται οι κυβερνητικές παραφωνίες. Και λέμε κυβερνητικές και όχι του ΥΠΕΘΑ γιατί όλα περνάνε μέσα από το Μαξίμου και το περιβόητο Επιτελικό Γραφείο που παίρνει τις αποφάσεις και τις προωθεί στα υπουργεία για υλοποίηση.

Ταχύτητα και «απευθείας αναθέσεις»

Η κυβέρνηση λοιπόν προσπαθεί να δείξει ότι δρα με ταχύτητα στα εξοπλιστικά για να μη χαθεί άλλος χρόνος, μπουρδουκλώνοντας όμως συνεχώς στα πόδια της. Αυτό που φαίνεται ή τουλάχιστον έχουμε αντιληφθεί σε πρώτη φάση είναι ότι κινείται με έναν «σχεδιασμό» ο οποίος θα προχωρήσει τα εξοπλιστικά με πολλές «απευθείας αναθέσεις» και διακρατικές συμφωνίες που προφανώς ίσως υποκρύπτουν και άλλου είδους …deal. Κάτι που είναι αναγκαίο για να ξεπεραστεί και ο σκόπελος του νόμου περί προμηθειών που δημιουργεί ανυπέρβλητες αγκυλώσεις.

-Κάπως έτσι ανακοινώθηκε η απόκτηση των γαλλικών Rafale για το οποίο όλοι χαίρονται αλλά τα «φάλτσα» που διαφαίνονται προξενούν εντύπωση. Από την μία διέδιδαν ότι η  Γαλλίδα ΥΠΑΜ στις 23 Δεκεμβρίου θα έρθει στην Ελλάδα για να υπογραφεί η Συμφωνία όταν γνωρίζουν ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα πάνε την υπόθεση τουλάχιστον στα τέλη του Ιανουαρίου. «Φωτιές» άναψε ακόμα ειδικά στους κόλπους της ΠΑ η πιθανή πώληση των Mirage 2000 για συμψηφισμό με την αγορά των Rafale. Ειδικά όμως αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι στην όλη συμφωνία για τα γαλλικά Rafale δεν υπάρχει καμία αναφορά για την ελληνική αμυντική βιομηχανία την οποία όπως φαίνεται η κυβέρνηση την στηρίζει με το να την αφήνει έξω από τέτοια μεγάλα έργα.

-Δεύτερο θέμα, είναι το ακόμα πιο πρόσφατο συμβάν με το Κέντρο εκπαίδευσης της Αεροπορίας στην Καλαμάτα που όπως όλα δείχνουν, μέσα σε λίγες ώρες δόθηκε σε εταιρεία του Ισραήλ αντί της Καναδικής CAE. Να υπενθυμίσουμε εδώ και τη συμφωνία για την απόκτηση UAV από το Ισραήλ, ενώ έντονα ακούγεται ότι προκρίνεται και στο θέμα με το νέο εθνικό τυφέκιο, ενώ εδώ και λίγο καιρό έχει αποκτήσει και την ΕΒΟ. Φαίνεται ότι η διπλωματική συνεργασία απέναντι στην Τουρκία βγάζει πολλαπλά οφέλη για το Ισραήλ.

-Στα περί νέων φρεγατών που είναι και το πλέον κρίσιμο των εξοπλιστικών η υπόθεση όσο περνάει ο καιρός περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς όπως όλα δείχνουν οι Αμερικάνοι έχουν αποφασίσει για τα καλά να μπουν στα ελληνικά ναυπηγεία, και αυτό όχι από αγάπη για την Ελλάδα αλλά από επιθυμία απομάκρυνσης των Κινέζων από τη χώρα. Έτσι εμφανίστηκαν οι Αμερικάνοι να έχουν τελειώσει τη δουλειά πριν καν ξεκινήσει και με τους Γάλλους και τους υπόλοιπους «μνηστήρες» όπως φαίνεται να παίζουν …εκτός συναγωνισμού. Η ενίσχυση όμως του ΠΝ με νέες φρεγάτες και πλοία ενδιάμεσης λύσης δεν είναι απλή υπόθεση για να λυθεί τόσο εύκολα με πολιτική απόφαση όσο και αν κρύβονται από πίσω πολλές ακόμα συμφωνίες. Οι αντιδράσεις και οι φωνές που ακούγονται από το Πολεμικό Ναυτικό δείχνουν ότι τελικά υπάρχει πολύ περισσότερη αναζήτηση.

-Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η κρατική αμυντική βιομηχανία η οποία συνεχίζει να παραπαίει χωρίς να γίνεται τίποτα και με πολλούς υπουργούς που έχουν αρμοδιότητα να κάνουν ο καθένας τα δικά του deal. Η ΕΑΒ όμως η οποία είναι απαραίτητη ειδικά για την αναβάθμιση τω F-16, η οποία προχωράει εδώ και δύο χρόνια με αργούς ρυθμούς παραμένει ακέφαλη και χωρίς κανένα σχεδιασμό, καθώς το ΥΠΟΙΚ ασχολούνταν με την περικοπή επιδομάτων των εργαζομένων, παρά για το ξεμπλοκάρισμά της.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά ρημάζουν και έχουν μετατραπεί σε «παιχνίδι» στα χέρια του Άδωνι Γεωργιάδη με πολλές επικοινωνιακές φανφάρες, αλλά χωρίς κάτι χειροπιαστό. Στην Ελευσίνα ανακοινώθηκε η παραχώρησή τους στην ONEX, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Στο Σκαραμαγκά ο μεγάλος στρατηγικός επενδυτής από την Αμερική που υποσχότανε ο Γεωργιάδης δεν ήρθε ποτέ. Αυτός που ήρθε ήταν μόνο ο Πριόβολος για να καταθέσει πρόταση για απόκτησή τους ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ!!! Μάλιστα πολλοί «παρεξηγήθηκαν» αλλά δεν υπολογίζουν τα χρέη του Ναυπηγείου, τις εργασίες για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά αλλά και ότι δεν υπάρχει εξασφαλισμένο κάποιο πρόγραμμα ναυπήγησης από το ΠΝ.

Χρειάζεται να φανεί αποτέλεσμα

Κανείς δε λέει ότι κυβέρνηση δεν κινείται αλλά με τον τρόπο που το κάνει δημιουργεί εύλογα μεγάλες ανησυχίες για το αν ξέρει πραγματικά πως προχωράει και αν έχει κάποιο συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο. Τόσο τα εξοπλιστικά όσο και η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι ζητήματα που πρέπει να εφαρμοστεί κάποιο σχέδιο συγκεκριμένο, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα καταλήξουμε σε ένα αλαλούμ με επικίνδυνες εξελίξεις.

Είναι λοιπόν υποχρεωτικό για την κυβέρνηση μέσα στο 2021 να καθαρίσει το μέχρι σήμερα θολωμένο τοπίο και να προχωρήσει με πιο ευδιάκριτα βήματα παρά το δύσκολο υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος, καθώς η Τουρκία γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτη, επιθετική και συγκρουσιακή με απροσδιόριστες εξελίξεις στην περιοχή. Η ανοχή κάποια στιγμή τελειώνει και όλοι αναμένουν να δουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ