ΣΝΔ: Η εκπαίδευση των αυριανών Αξιωματικών του ΠΝ που θα κυριαρχούν στο Αιγαίο – Ο Πλοίαρχος Α. Βαρελάς μιλάει στο ArmyNow.gr – ΦΩΤΟ

ΣΝΔ ΔΟΚΙΜΟΙ

Η ναυτική εκπαίδευση των αυριανών Αξιωματικών του ΠΝ αποτελεί τη συνέχεια του αφιερώματος του ArmyNow.gr στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιχαηλάρης

Η εκπαίδευση των Ναυτικών Δοκίμων αποτελεί μια σύνθετη υπόθεση για την ΣΝΔ καθώς όπως είπε και ο Διευθυντής Ναυτικής Εκπαίδευσης της ΣΝΔ Πλοίαρχος (Μ) Αντώνιος Βαρελάς ΠΝ στο ArmyNow.gr «Στόχος μας είναι ο κάθε Δόκιμος να αποδοθεί στο ΠΝ, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, ως μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, στρατιωτική, ναυτική, επιστημονική, ανθρώπινη». 

Σήμερα παρουσιάζουμε όλο το πλέγμα της εκπαίδευσης των Ναυτικών Δοκίμων στα 4 χρόνια φοίτησης τους ώστε να παραδοθούν στο ΠΝ άξιοι και καταρτισμένοι Αξιωματικοί αλλά και στην κοινωνία ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις για τη Σχολή στην οποία υπενθυμίζουμε από φέτος φιλοξενεί και τη νέα Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ Δ/ΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΝΔ

Οι αυριανοί Αξιωματικοί του ΠΝ το οποίο κυριαρχεί στο Αιγαίο

Περνώντας την πύλη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά, οι επιτυχόντες νέοι που εισάγονται σε αυτήν ξέρουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις, αλλά και συγκινήσεις. Άλλωστε η ΣΝΔ δεν είναι μια τυχαία σχολή.

Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το θαλάσσιο στοιχείο και τη ναυτοσύνη που βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στο «dna» των Ελλήνων 3.000 χρόνια τώρα, όπως είπε ο Διευθυντής Ναυτικής Εκπαίδευσης της ΣΝΔ Πλοίαρχος (Μ) Αντώνιος Βαρελάς ΠΝ, με τον οποίο το ArmyNow.gr μίλησε για τον πολύ κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η εκπαίδευση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των σημερινών σύνθετων συνθηκών.

Η παράδοση της ΣΝΔ είναι μεγάλη, συνέχισε, και η εκπαίδευση αποτελεί το βασικό στοιχείο της προετοιμασίας των αυριανών Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο κυριαρχεί στο Αιγαίο και αποτελεί διεθνώς ένα από τα πιο αξιόπιστα και αξιόμαχα.

Ενδεικτική είναι άλλωστε η επισήμανσή του, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει, ότι «η ΣΝΔ διακατέχεται από εξωστρέφεια», θέλοντας να αναδείξει την πολύπλευρη στόχευση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διαμόρφωσης των νέων Αξιωματικών του ΠΝ, προκειμένου αυτοί να είναι απόλυτα καταρτισμένοι ώστε να ανταπεξέρχονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα μελλοντικά τους απαιτητικά καθήκοντα, αλλά ταυτόχρονα να εκπροσωπούν επάξια το ΠΝ, και κατ’ επέκταση τη χώρα μας, στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Ο Διοικητής Υποναύαρχος Δ-Ε. Κατάρας μιλάει στο ArmyNow.gr (Α΄ Μέρος)

Φυσικά, όπως ανάλογα συμβαίνει σε όλες τις στρατιωτικές σχολές, η εκπαίδευση επιμερίζεται στην ακαδημαϊκή και στη στρατιωτική – ναυτική.

Η πρακτική ναυτική εκπαίδευση που παρέχεται από τη Σχολή έχει ως στόχο την απόκτηση, από τους Ναυτικούς Δοκίμους, τεχνικών και πρακτικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιείται κυρίως με τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικούς πλόες κατά τη χειμερινή και κατά τη θερινή εκπαιδευτική περίοδο.

ΣΝΔ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝ ΠΛΩ

Η θερινή εκπαίδευση ή «on the job training»

Η κορυφαία εκπαιδευτική δραστηριότητα για τους Ναυτικούς Δοκίμους είναι ο ετήσιος θερινός εκπαιδευτικός πλους της Σχολής με πλοίο ή πλοία του Στόλου, ο οποίος διεξάγεται τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό, και περιλαμβάνει εν πλω σκέλη και εν όρμω παραμονή στους επισκεπτόμενους λιμένες.

Κατά τη διάρκειά του, οι Ναυτικοί Δόκιμοι των τριών πρώτων τάξεων έχουν τη δυνατότητα να διαβιώσουν για σημαντικό χρονικό διάστημα σε θαλάσσιο περιβάλλον επιβαίνοντας σε πλοία του ΠΝ, εκπαιδευόμενοι σε πραγματικές συνθήκες, αλλά και να επισκεφτούν λιμένες του εσωτερικού και του εξωτερικού, στο πλαίσιο της πολιτισμικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και, γενικότερα, ευρύτερης επιμόρφωσής τους.

Ο θερινός εκπαιδευτικός πλους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς κατά τη διάρκειά του οι Ναυτικοί Δόκιμοι, όχι μόνο συνεχίζουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση μέσω παρακολούθησης μαθημάτων (πιο πρακτικού χαρακτήρα, σε σχέση με τη χειμερινή περίοδο), αλλά βιώνουν πλήρως την εμπειρία της διαβίωσης, εκπαίδευσης, εργασίας και συμμετοχής στο καθημερινό πρόγραμμα ενός πολεμικού πλοίου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω εκτέλεσης βαρδιών (ανάλογα με την ειδικότητά τους) και στελέχωσης θέσεων του πλοίου, γενικότερα, συμμετοχής σε γυμνάσια, εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, εκμάθησης ποικίλων διαδικασιών, καθώς και συμμετοχής τους σε πληθώρα λοιπών εκπαιδευτικών αντικειμένων (όπως εκτέλεση πυρών, κωπηλασία, κτλ.). Όπως χαρακτηριστικά θα πει ο Διευθυντής Ναυτικής Εκπαίδευσης, «on the job training», δηλαδή εκπαίδευση μέσω πρακτικής εξάσκησης.

ΣΝΔ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝ ΠΛΩ

Χειμερινή εκπαίδευση

Πριν από το μεγάλο θερινό πλου, όμως, υπάρχει η χειμερινή ναυτική εκπαίδευση, η οποία πραγματοποιείται στη διάρκεια των δύο εκπαιδευτικών εξαμήνων που οι Ναυτικοί Δόκιμοι βρίσκονται στη Σχολή (Σεπτέμβριος – Ιούνιος). Η εκπαίδευση αυτή περιλαμβάνει ολιγοήμερους και ολιγόωρους πλόες, με πλοία του Στόλου διαφόρων τύπων, με το εκπαιδευτικό σκάφος της Σχολής, αλλά και με τα ιστιοπλοϊκά σκάφη που αυτή διαθέτει.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη χειμερινή εκπαιδευτική περίοδο πραγματοποιούνται ολιγοήμεροι εκπαιδευτικοί πλόες με μεγάλες μονάδες του Στόλου (φρεγάτες, αρματαγωγά, πλοία γενικής υποστηρίξεως), στους οποίους συμμετέχουν οι Ναυτικοί Δόκιμοι και των τεσσάρων τάξεων. Επιπροσθέτως, οι τεταρτοετείς λαμβάνουν μέρος εκ περιτροπής σε ολιγόωρους πλόες με μικρότερες μονάδες του Στόλου (ταχέα περιπολικά κατευθυνομένων βλημάτων, κανονιοφόρους, ναρκοθηρευτικά, υποβρύχια) που εκτελούνται με μεγάλη συχνότητα στη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους. Στόχος στο τέλος ο τεταρτοετής Δόκιμος  να έχει συμμετάσχει σε ένα ικανοποιητικό αριθμό τέτοιων πλόων. Εκτός από τα παραπάνω, οι τεταρτοετείς Ναυτικοί Δόκιμοι λαμβάνουν μέρος εκ περιτροπής και σε ολιγοήμερους και ολιγόωρους πλόες με το εκπαιδευτικό σκάφος της Σχολής. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την εκπαίδευση των τεταρτοετών Μαχίμων σε θέματα ναυτιλίας και του συνόλου των τεταρτοετών στο αντικείμενο της Ηγεσίας.

ΣΝΔ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι σε όλους τους πλόες, τα αντικείμενα και οι τρόποι εκπαίδευσης προσαρμόζονται και καθορίζονται ανάλογα με τον τύπο, τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες του πλοίου με το οποίο ταξιδεύουν κάθε φορά οι Ναυτικοί Δόκιμοι, καθώς και βάσει του έτους στο οποίο φοιτούν, της ειδικότητάς τους, αλλά και της διάρκειας του εκάστοτε πλου.

Η εκπαίδευση των Ναυτικών Δοκίμων στη θάλασσα και ο εθισμός τους στο υγρό στοιχείο συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής συμμετοχή τους σε ολιγοήμερους και ολιγόωρους πλόες με τα ιστιοπλοϊκά σκάφη της Σχολής, καθώς και με την εξάσκησή τους στην κωπηλασία, αλλά και στο χειρισμό πνευστών λέμβων.

ΣΝΔ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Ειδικά οι ιστιοπλοϊκοί πλόες συμβάλλουν σημαντικά στην επαύξηση της ναυτοσύνης τους, λόγω της αμεσότερης και πιο «απαιτητικής» επαφής με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η ναυτική- στρατιωτική εκπαίδευση των Ναυτικών Δοκίμων περιλαμβάνει, επίσης, εκπαίδευση σε προσομοιωτές ναυτιλίας, εκπαίδευση στην αντιμετώπιση πυρκαγιών (θεωρητική και σε προσομοιωτή), εκπαίδευση στην επιβίωση στη θάλασσα, εκπαίδευση στην παροχή βασικών πρώτων βοηθειών, εκτέλεση πυρών φορητού οπλισμού, πεζικές ασκήσεις, κτλ.

Τέλος, συμπληρώνεται με εκπαιδευτικές επισκέψεις των Δοκίμων στις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου και σε μονάδες αυτών, προκειμένου να ενημερωθούν για την αποστολή τους, σε μονάδες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και με συχνή συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές ημερίδες – σεμινάρια – διαλέξεις και λοιπές επισκέψεις.

ΣΝΔ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΕΣ

Αθλητισμός

Στη ΣΝΔ δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον αθλητισμό, με σκοπό αφενός μεν την εκγύμναση των Ναυτικών Δοκίμων και τη συνεχή βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, αφετέρου δε την καλύτερη δυνατή εκπροσώπησή της στους ετήσιους αθλητικούς αγώνες Στρατιωτικών Σχολών – σχολών Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και σε λοιπούς αγώνες όπου η ΣΝΔ συμμετέχει, στο πλαίσιο πάντα της ευγενούς άμιλλας και της προβολής της Σχολής και του ΠΝ.

Μεγάλη έμφαση δίδεται φυσικά στη σωστή εκμάθηση και βελτίωση της ικανότητας των Ναυτικών Δοκίμων στην κολύμβηση. Ως ναυτική σχολή, η ΣΝΔ δε θα μπορούσε να μην καλλιεργεί ιδιαίτερα τον ναυταθλητισμό. Έτσι πέραν των εκπαιδευτικών ιστιοπλοϊκών πλόων και της εξάσκησης στην κωπηλασία, αντιπροσωπευτική ομάδα της Σχολής συμμετέχει ετησίως στο διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα «Ράλλυ Αιγαίου», όπου μάλιστα στον πιο πρόσφατο (καλοκαίρι 2019) κατέκτησε την πρώτη θέση στην αγωνιστική κατηγορία, για πρώτη φορά στην ιστορία της Σχολής, αλλά και του ΠΝ.

ΣΝΔ ΡΑΛΛΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Επιπλέον είναι σημαντικό, ότι η ΣΝΔ παρέχει τη δυνατότητα – σε όσους Ναυτικούς Δοκίμους το επιθυμούν και υπό την προϋπόθεση επιτυχούς εξέτασης/αξιολόγησης, θεωρητικής και πρακτικής – απόκτησης πιστοποιημένου διπλώματος ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης, για την έκδοση των οποίων η Σχολή κατέχει σχετική διαπίστευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπνχος Κατάρας: «Εκμεταλλευόμαστε το παρελθόν, για να βελτιστοποιήσουμε το παρόν, προσβλέποντας στο μέλλον» – (Β΄ Μέρος)

Η κοινωνική και πολιτιστική εκπαίδευση στη ΣΝΔ

Πολύ σοβαρή, όπως θα μας πει ο Διευθυντής Ναυτικής Εκπαίδευσης της ΣΝΔ Πλοίαρχος Αντώνιος Βαρελάς ΠΝ, είναι και η κοινωνική και πολιτιστική εκπαίδευση των Ναυτικών Δοκίμων.

Κατά τον θερινό εκπαιδευτικό πλου, σε κάθε λιμάνι οι Δόκιμοι θα επισκεφθούν αξιοθέατα, χώρους ιστορικού, πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, θα ενημερωθούν για την ιστορία του τόπου που επισκέπτονται. Ταυτόχρονα, θα υποδεχτούν στο πλοίο επισκέπτες, θα τους ξεναγήσουν και θα τους ενημερώσουν.

«Δεν είναι μόνο η ναυτική εκπαίδευση σημαντική για εμάς. Θεωρούμε αναγκαίο και απαραίτητο να έρθουν οι Δόκιμοι σε επαφή με την τοπική κοινωνία και με την ομογένεια σε όποιο μέρος πηγαίνουν, να εξέλθουν του πλοίου και να γνωρίσουν άλλους τόπους, με σκοπό να διευρύνουν τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς τους ορίζοντες. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για νέους 18-20 ετών, που οι περισσότεροι δεν είχαν τη δυνατότητα τέτοιων εμπειριών στη μέχρι τώρα ζωή τους», θα μας πει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή όμως, θα προσθέσει, παρέχεται η ευκαιρία σε κάθε Δόκιμο, στο περιθώριο του απαιτητικού προγράμματος εκπαίδευσης και των υπηρεσιακών του υποχρεώσεων, να περιηγηθεί μόνος του σε άγνωστο περιβάλλον, να διαχειριστεί τον ελεύθερο χρόνο του και να πάρει πρωτοβουλίες με προσωπική του ευθύνη, στοχεύοντας στη χειραφέτησή του και στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

ΣΝΔ ΘΕΡΙΝΟΣ ΠΛΟΥΣ

Οι νέοι της ΣΝΔ, βέβαια, δεν είναι μόνοι τους. Σε καθημερινή βάση, τα στελέχη της Σχολής, και ιδιαίτερα οι Αξιωματικοί επιτηρητές τους, παίζουν το ρόλο του «κηδεμόνα», συμβουλεύοντάς τους, νουθετώντας τους και συζητώντας μαζί τους κάθε τους πρόβλημα.

Αντίστοιχο ρόλο αναλαμβάνουν και οι εκάστοτε αρχαιότεροι Δόκιμοι για τους νεότερούς τους. «Σκοπός μας είναι να τους βοηθήσουμε να ανταπεξέλθουν στις απαιτητικές εκπαιδευτικές και σωματικές δοκιμασίες, αλλά και να αναπτύξουν ψυχική αντοχή, ευσυνειδησία και ενσυνείδητη πειθαρχία, να αποκτήσουν συνέπεια λόγων και έργων, να καταστούν υπεύθυνοι των πράξεών τους και να μάθουν ότι θα πρέπει να λογοδοτούν για αυτές» θα πει.

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι αυτά τα παιδιά μάς τα έχουν εμπιστευτεί οι γονείς τους. Είμαστε υπεύθυνοι για αυτά και οφείλουμε να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνάμεις τους, να αξιοποιήσουν και να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους. Είμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο για την τυπική ακαδημαϊκή τους μόρφωση, αλλά και για να τους δώσουμε τα εφόδια να πάνε ακόμα παραπέρα. Έχουμε, δηλαδή, την ευθύνη για την ευρύτερη και ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγησή τους. Για τέσσερα χρόνια η Σχολή είναι το σπίτι τους και σκοπός είναι η διαμόρφωση έντιμων, ηθικών και αξιοπρεπών ανθρώπων, εκτός από ικανών Αξιωματικών του ΠΝ. Στόχος μας είναι ο κάθε Δόκιμος να αποδοθεί στο ΠΝ, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, ως μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, στρατιωτική, ναυτική, επιστημονική, ανθρώπινη» λέει, υπερήφανος για τη Σχολή στην οποία είναι Διευθυντής Εκπαίδευσης, ο Πλοίαρχος Α. Βαρελάς.

ΣΝΔ ΘΕΡΙΝΟΣ ΠΛΟΥΣ

Πώς, όμως, αντιμετωπίζει η ΣΝΔ τη νέα γενιά των Δοκίμων, οι οποίοι παίρνουν μια δύσκολη απόφαση ζωής, αφήνοντας στο περιθώριο τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής;

«Ίσως σε παλαιότερες εποχές οι νέοι να ήταν πιο σκληραγωγημένοι, λόγω διαφορετικών συνθηκών», θα μας πει και θα συμπληρώσει: «Η κοινωνία, όμως, έχει αλλάξει και οι ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν είναι πιο λεπτές. Πλέον οι Δόκιμοι, παρά το γεγονός ότι φοιτούν εσώκλειστοι στη ΣΝΔ, βρίσκονται σε στενότερη επαφή με το κοινωνικό περιβάλλον, δεν είναι δυνατόν, αλλά ούτε και επιθυμητό, να είναι αποκλεισμένοι από τον ‘έξω κόσμο’ και τις σύγχρονες εξελίξεις. Ως Σχολή τούς παρέχουμε σύγχρονο εξοπλισμό (π.χ. laptops) και, μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων. Η ΣΝΔ έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής, στο βαθμό, βέβαια, που αυτό είναι εφικτό. Αφενός προσπαθούμε να είμαστε ρεαλιστές, έχοντας συναίσθηση πως έχουμε να διαχειριστούμε νέους ανθρώπους με πολλά ενδιαφέροντα και γνώσεις, αφετέρου, όμως, ορίζουμε το πλαίσιο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους , προκειμένου να υπάρχει το μέτρο και η ισορροπία που επιβάλλεται για μια στρατιωτική σχολή».
Επιπρόσθετα, για κάθε δραστηριότητα υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση, αλλά και επιβράβευση όσων διακρίνονται για την απόδοσή τους, ώστε να παρέχονται επιπλέον κίνητρα.

ΣΝΔ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διακλαδική καινοτομία

Άξια αναφοράς είναι μια καινοτομία, η οποία δεν αφορά μόνο τη Σχολή Δοκίμων, αλλά και τη Σχολή Ευελπίδων και τη Σχολή Ικάρων. Στις σχολές αυτές υπηρετούν πλέον Αξιωματικοί και των άλλων δύο Όπλων. Συγκεκριμένα, στη ΣΝΔ υπηρετούν Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως αντίστοιχα ισχύει για τη ΣΣΕ και τη ΣΙ. Με αυτόν τον τρόπο, οι Ναυτικοί Δόκιμοι, οι Ευέλπιδες και οι Ίκαροι αποκτούν από νωρίς επαφές με Αξιωματικούς των άλλων Όπλων, αφομοιώνοντας τρόπους εκπαίδευσης και διοίκησης που στο μέλλον θα τούς φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι και αναγκαίοι, στο πλαίσιο της διακλαδικής συνεργασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΣΝΔ ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ

Εξωστρέφεια μέσω συνεργασίας με στρατιωτικές ακαδημίες του εξωτερικού

Από τις πλέον σημαντικές δράσεις της ΣΝΔ είναι η συνεργασία με άλλες ναυτικές και στρατιωτικές ακαδημίες, όπως των Η.Π.Α., του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, κ.ά.

Η συνεργασία αυτή υλοποιείται με ανταλλαγές επισκέψεων και φιλοξενίας μαθητών, εκατέρωθεν συμμετοχές σε εκπαιδευτικά προγράμματα/σεμινάρια, εκπαιδευτικούς πλόες, ιστιοπλοϊκούς αγώνες, κτλ.

Η εξωστρέφεια της ΣΝΔ εκφράζεται στον υψηλότερο δυνατό βαθμό μέσω της ετήσιας διοργάνωσης, από την ίδια, διεθνούς εκπαιδευτικού προγράμματος στο αντικείμενο της Θαλάσσιας Ασφάλειας, με την ονομασία «Maritime Security Common Module».

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (European Security and Defense College – ESDC) και διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Military Erasmus».

Κάθε άνοιξη, η ΣΝΔ μετατρέπεται σε μια πολυεθνική σχολή όπου πραγματοποιούνται διαλέξεις από Έλληνες και ξένους καθηγητές και Αξιωματικούς, στην αγγλική γλώσσα, τις οποίες παρακολουθούν μαθητές στρατιωτικών ακαδημιών και φοιτητές πανεπιστημίων, εγχωρίων και ευρωπαϊκών. Στους συμμετέχοντες παρέχεται η δυνατότητα πλήρους φιλοξενίας τους στις εγκαταστάσεις της Σχολής, συμπεριλαμβανομένων μετακινήσεων και προγράμματος επισκέψεων, πολιτιστικών και άλλων. Δηλαδή, ένα πλήρες πρόγραμμα φιλοξενίας.

ΣΝΔ ΘΕΡΙΝΟΣ ΠΛΟΥΣ

Οι νέες προκλήσεις για τη ΣΝΔ

Η ΣΝΔ βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, καθώς από το φετινό εκπαιδευτικό έτος φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της και τη νέα Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με εισακτέους μέσω του θεσμού των πανελληνίων εξετάσεων.

Είναι ενδεικτικό, όπως σημειώνει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, ότι η Σχολή έχει εντάξει τους Δόκιμους Σημαιοφόρους του ΛΣ σε όλες τις δραστηριότητες των Ναυτικών Δοκίμων, ακολουθώντας ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα στρατιωτικής και ναυτικής εκπαίδευσης.
Και αυτό δεν γίνεται τυχαία, καθώς απαιτείται η επαύξηση και βελτιστοποίηση της συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού με το Λιμενικό Σώμα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί. Για το σκοπό αυτόν, καθίσταται απαραίτητο να «μιλούν την ίδια γλώσσα» και να διέπονται, κατά το δυνατόν, από ίδια «κουλτούρα» και νοοτροπία. Η συμβίωση στον ίδιο χώρο, η γαλούχηση στις ίδιες αρχές και αξίες και η κοινή εκπαίδευση των μελλοντικών Αξιωματικών του ΠΝ και του ΛΣ, εκτιμάται πως θα συμβάλλουν αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΣΝΔ

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των εισακτέων στη ΣΝΔ στα προ κρίσης επίπεδα, σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι απαιτήσεις σε κτιριακές, διδακτικές, αθλητικές και λοιπές υποδομές.

Εν τούτοις, κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό και αντιμετωπίσιμο, διότι η ΣΝΔ, όπως πάντα, θα είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος σε έμψυχο δυναμικό, το πολυτιμότερο «κεφάλαιο» που διαθέτουμε!

ΣΝΔ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ